Kurczak dobry na wszystko

Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka.

Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak przystępna cena to niejedyne walory, jakie posiada mięso z kurczaka. Przekonajmy się, dlaczego warto wprowadzić go do naszej diety.

1. Budulec mięśni

Mięso z kurczaka dostarcza ludzkiemu organizmowi sporo pełnowartościowego białka, które jest niezwykle ważnym budulcem tkanki mięśniowej całego ciała, w tym mięśni szkieletowych, tkanki serca i mięśni gładkich znajdujących się w jelitach. Białka w organizmie pełnią również inne ważne funkcje, stymulują jego wzrost i regenerują uszkodzone tkanki.

Niedobór białka w codziennej diecie może mieć poważne konsekwencje objawiające się np. utratą masy ciała, spadkiem odporności organizmu czy nawet upośledzeniem układu krążenia.

Aby nie dopuścić do powstania podobnych problemów zdrowotnych warto jeść mięso z kurczaka 2-3 razy w tygodniu: tylko w 100 g mięsa z kurczaka znajduje się aż 18 g łatwo przyswajalnego białka. Dzienne zapotrzebowanie na białko u przeciętnego człowieka (nie sportowca) wynosi 1g na 1 kilogram masy ciała.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Nie tylko warzywa i owoce są bogate w witaminy i minerały. Znajdziemy je także w mięsie drobiowym. W kurczakach występują witaminy z grupy B, które pomagają wzmocnić odporność naszego organizmu, regulują trawienie, wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają występowaniu cukrzycy oraz - co ucieszy zwłaszcza panie- przeciwdziałają powstawaniu migren.

Jeśli myślicie, że to wszystko, jesteście w błędzie. W mięsie kurcząt występuje również witamina D, która jest odpowiedzialna za mocne kości, oraz witamina A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Składniki mineralne to związki, które musimy dostarczać codziennie do organizmu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Wprowadzając do diety mięso z kurczaka wzbogacamy naszą dietę o cynk, potas, magnez czy wapń, który pomaga utrzymać kości w idealnym stanie. Ponadto fosfor oraz selen, pozwalający na obniżenie ryzyka zapalenia stawów. Warto również wspomnieć o żelazie, dzięki któremu powstają czerwone krwinki doprowadzające tlen do płuc i pozostałych tkanek.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Mięso z kurczaka, bogate w białko, jest powoli trawione przez organizm, dzięki czemu nie powoduje wysokich, nagłych skoków insuliny we krwi. Wydzielany podczas trawienia hormon o nazwie glukagon zamienia węglowodany w energię, co pozwala zachować wagę ciała na właściwym poziome!

Jeśli czujesz się zmęczony, zjedz kawałek kurczaka - dodasz organizmowi niezbędnych składników odżywczych i kalorii, które utrzymają energię na odpowiednim poziomie.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Od dawien dawna bacie i mamy podczas przeziębienia aplikowały chorym gorący rosół z kury. I słusznie!
Rosół pomaga w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych. Uspokaja kaszel i zmniejsza przekrwienia błony śluzowej nosa. Udowodniono, że spożywanie wywaru z kury podczas przeziębienia hamuje migrację neutrofili (rodzaj komórek układu odpornościowego), co zapobiega dalszemu rozprzestrzenianiu się infekcji.

Tak przygotujesz remedium na złe samopoczucie. Zobacz przepis na rosół.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Co będzie ci potrzebne?

1 porcja rosołowa kury (tuszka)
włoszczyzna:
marchewka
pietruszka
pół selera
ćwierć kapusty włoskiej
por
cebula
przyprawy:
sól
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
lubczyk
natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlej około 2,5 l zimnej wody. Postaw na małym palniku, włóż wcześniej umytą i osuszoną kurę, doprowadź do wrzenia. Gdy podczas gotowania będą pojawiać się tzw. "szumowiny" zbierz je za pomocą chochelki i wyrzuć. Następnie dodaj obraną włoszczyznę (wszystko prócz cebuli), ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę opal nad ogniem do momentu aż lekko nie zczernieje, następnie przełóż ją do garnka z resztą warzyw.

Pamiętaj aby rosół gotować długo, ale na małym ogniu, pozwól mu powoli "pykać". Pod koniec (po około dwóch godzinach) dodaj odrobinę soli oraz lubczyk. Gdy rosół nabierze "mocy" podawaj go z domowym makaronem i solidną porcją natki pietruszki.

Porada: Aby kapusta włoska podczas gotowania się nie rozwarstwiła zwiąż ją białą nitką. Gdy rosół będzie gotowy nie zapomnij pozbyć się nitki.

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

Tekst: Joanna Jagodzińska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 321

30 min
9

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

2
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4