Mrożenie jedzenia – jak robić to poprawnie?

Odpowiednie przechowywanie żywności wpływa na jej jakość i świeżość, a także na termin przydatności do spożycia. Jednym ze sposobów przechowywania jedzenia jest mrożenie. Pozwala ono na oszczędzenie czasu i tworzenie zapasów. Jak prawidłowo mrozić jedzenie, by dłużej zachowało swoją świeżość? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Fot. 123RF/Picsel

Produkty, które chcesz zamrozić, powinny być świeże, dlatego najlepiej mrozić posiłek od razu po jego przygotowaniu i wystudzeniu. Produkty wkładane do zamrażalnika muszą być schłodzone. Gorące jedzenie może odmrozić produkty, które już znajdują się w zamrażarce. Poza tym gorące jedzenie może mrozić się nierównomiernie.
Podziel żywność na mniejsze porcje. Dzięki temu rozmrozisz taką ilość jedzenia, jaką potrzebujesz, a nie cały zapas. Rozmrożone produkty trzeba dość szybko zjeść, dlatego ważne jest odmrożenie konkretnej porcji, tak by reszta się nie zmarnowała.
Rozmrożone jedzenie nie powinno być ponownie mrożone, ponieważ rozwijają się bakterie, które spowodują popsucie się jedzenia. Dlatego nie zamrażaj żywności, która już raz była mrożona. Mrozić ponownie można jedynie jedzenie, które między jednym a drugim zamrażaniem uległo obróbce termicznej, np. gotowaniu.
Wykorzystaj odpowiednie opakowania. Jeśli masz mało miejsca, możesz użyć plastikowych woreczków strunowych przeznaczonych do mrożenia, dostępnych np. na Allegro. Żywność możesz również mrozić w plastikowych pojemnikach. Unikaj mrożenia w szklanych słoikach i pojemnikach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury mogą pęknąć. Jeśli jednak zdecydujesz się na mrożenie w szklanych słoikach, nie wypełniaj ich po brzegi.

Reklama

 

Postaraj się, by w pojemnikach do mrożenia było jak najmniej powietrza. Jeśli nie posiadasz pojemników próżniowych, to wystarczy, że przed zamknięciem woreczka pozbędziesz się z niego jak najwięcej powietrza. Tlen zmienia kolor żywności i wysusza je.
Opisuj swoje mrożonki i pilnuj dat. Jedzenie nie może być zamrożone na nieograniczony czas. Dlatego opisz każdą porcję zamrożonego jedzenia nazwą produktu i datą jego zamrożenia. Jedzenie z najdłuższą datą przechowuj z przodu zamrażalnika, by zjeść je w pierwszej kolejności. Jeśli jedzenie leży za długo, może nie być zdatne do spożycia.
Mrozić możesz bardzo dużo produktów, między innymi owoce, warzywa, mięso, czy ryby, a nawet drożdże, ale także gotowe dania np. zupy, pulpety, kotlety, gotowe sosy.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Białostockie róże

Maślane bułeczki drożdżowe w formie rozety (do odrywania od większej całości)...

Odsłon: 6766

60 min
5
Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5179

15 min
10
Zupy Zupa z czerwonej fasoli

Tą zupę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, bardzo jej nie lubiłyśmy. Raze...

Odsłon: 17

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4