Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy myć mięso przed włożeniem do lodówki/zamrażarki
- Czy myć mięso przed gotowaniem
- Czy myć mięso przed smażeniem
- Czy myć mięso przed zmieleniem
- Który rodzaj mięsa należy myć
- Czy myć mięso sodą oczyszczoną
Nie ulega wątpliwości, że bakterie lubią kuchnie. Blat, gąbki do naczyń, ścierki oraz deski do krojenia zapewniają im wręcz idealne warunki do namnażania. Podobnie rzecz wygląda w przypadku niektórych artykułów spożywczych, takich jak surowe jajka, warzywa oraz mięso.
Ostatni produkt jest szczególnie „problematyczny" - wielu kucharzy nieustannie zadaje sobie pytanie: myć mięso czy nie? Zdania na ten temat są mocno podzielone, dlatego trudno uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Czy mycie mięsa przed włożeniem do lodówki lub obróbką termiczną jest niezbędne? Okazuje się, że nie!
Mycie mięsa przed włożeniem do lodówki/zamrażarki
Zastanawiasz się, czy mycie mięsa przed mrożeniem jest konieczne? Zapewne znasz mnóstwo osób, które tak robią, chcąc pozbyć się drobnoustrojów. W rzeczywistości osiągają one skutek odwrotny do zamierzonego - kontakt mięsa z wodą sprawia, że namnaża się na nim jeszcze więcej szkodliwych patogenów. Najlepiej całkowicie pomiń tę czynność i umieść mięso w zamrażarce zaraz po przyniesieniu go ze sklepu.
Nie zapomnij podzielić produktu na mniejsze porcje i odpowiednio go opakować. Nie potrafisz pozbyć się nawyku płukania mięsa pod bieżącą wodą? Jeśli już musisz to robić, za każdym razem dokładnie osuszaj je ręcznikiem papierowym i skrapiaj odrobiną soku z cytryny - dzięki temu opóźnisz rozwój bakterii i unikniesz przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Sprawdź także: Jak kupić dobre mięso?
Mycie mięsa przed gotowaniem - dlaczego nie warto tego robić?
Mycie mięsa przed gotowaniem to nie najlepszy pomysł, choć czynność ta wciąż praktykowana jest w większości polskich domów. Nawyk ten jest prawdopodobnie pozostałością z dawnych lat. Niegdyś mięso kupowało się na bazarze lub u przydrożnych handlarzy, więc jego płukanie było uzasadnione - tylko w ten sposób można było pozbyć się zanieczyszczeń w postaci ziemi, włosów czy paprochów.
Sklepowe mięso przechowywane jest w sterylnych warunkach, zwłaszcza w przypadku próżniowo pakownych produktów. Ich mycie jest tym bardziej bezcelowe - wkładając je pod wodę, przyczynisz się do rozwoju patogenów i to nie tylko na mięsie, ale również w twoim otoczeniu. Dlaczego mycie mięsa do rosołu czy innej zupy nie ma sensu? Chociażby dlatego, że obecne na nim bakterie giną podczas obróbki termicznej.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Czy mycie mięsa przed smażeniem to dobry pomysł?
Podobnie jak w przypadku gotowania, mycie mięsa przed smażeniem jest absolutnie niewskazane. Powód jest dokładnie ten sam - kontakt z wodą to stwarzanie patogenom warunków do rozwoju. Niestety mnóstwo serwisów kulinarnych - nawet tych cieszących się dużą popularnością - uwzględnia ten etap w swoich przepisach.
Smażenie potraw ma to do siebie, że obróbka termiczna odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze. Warto pamiętać, że bakterie giną już w temperaturze powyżej 70 stopni, więc nie ma szans, aby przetrwały podczas smażenia. Dopilnuj, aby mięso dobrze się usmażyło, a zanim wrzucisz je na patelnię, zachowaj ostrożność - zabezpiecz dłonie rękawicami i dokładnie umyj przedmioty, z którymi miało styczność.
Mycie mięsa przed zmieleniem - tak czy nie?
Samodzielnie mielenie mięsa w domu to zdecydowanie lepsza opcja niż kupowanie gotowych produktów w sklepie. Gotowe zmielone porcje nierzadko zawierają w sobie substancje, które mają przedłużyć ich trwałość.
Mycie mięsa przed zmieleniem jest z oczywistych względów niezalecane, jednak warto zadbać o czystość maszynki. Planujesz zmielić sztukę mięsa w sklepie? Tam również możesz zweryfikować warunki jego obróbki i przechowywania.
Sprawdź także: 10 sprawdzonych sposobów na soczyste mięso
Mycie mięsa drobiowego, mycie mięsa wieprzowego a mycie mięsa wołowego
Czy mycie mięsa drobiowego to dobry pomysł? Jak to wygląda w przypadku mycia mięsa wieprzowego? Czy zalecenia odnośnie do mycia mięsa wołowego różnią się od dwóch pozostałych? Niezależnie od tego, jakim rodzajem produktu dysponujesz, absolutnie nie powinieneś go myć. Niemal każde surowe mięso zanieczyszczone jest groźnymi dla człowieka bakteriami - Salmonella enteritidis, Campylobacter jejuni lub Clostridium perfringens.
Wprowadzenie do organizmu powyższych patogenów może skończyć się poważnym zatruciem i pobytem w szpitalu. Opłukanie mięsa pod bieżącą wodą w żadnym stopniu ich nie wyeliminuje, a wręcz pogorszy sytuację, rozpraszając je po całej kuchni. Pocieranie mięsa dłonią czy nakierowywanie na nie silnego strumienia wody również nie załatwi sprawy - niestety bakterie mocno przyczepiają się do struktury mięsa i nie sposób ich usunąć.
Jak widzisz, mycie mięsa do rosołu, kotletów, sosu, pulpetów, gulaszu, leczo czy burgerów całkowicie mija się z celem. Zdecydowanie lepiej zadbać o odpowiednie warunki w trakcie ich przyrządzania, a obecne na nich drobnoustroje i tak zginą wskutek obróbki termicznej, niezależnie od tego, czy będzie to smażenie, pieczenie, grillowanie, duszenie czy gotowanie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Czy mycie mięsa octem rozwiązuje problem z bakteriami?
Ocet to produkt o wszechstronnym działaniu, który świetnie sprawdza się zarówno podczas gotowania, jak i sprzątania. Osoby stroniące od chemicznych substancji czyszczą nim domowe sprzęty, naczynia, sztućce oraz kuchenne powierzchnie. Czy mycie mięsa octem to równie dobre rozwiązanie?
Co prawda ocet w pewnym stopniu działa bakteriobójczo, ale nie jest w stanie usunąć wszystkich patogenów, zwłaszcza tych najbardziej szkodliwych dla zdrowia. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie eksperymentować i po prostu postawić na obróbkę termiczną.
Czy to oznacza, że połączenie mięsa i octu to zawsze zły pomysł? Absolutnie nie! Możesz użyć go do przyrządzenia marynaty, która doskonale podkreśli smak potrawy. Jeśli chodzi o pozbywanie się drobnoustrojów z jego powierzchni, nie licz na zadowalający efekt.
Jeśli nie nacieranie octem, to może mycie mięsa w sodzie oczyszczonej?
Trudno znaleźć produkt, który miałby tak dużo zastosowań, jak soda oczyszczona. Ciężko wyobrazić sobie bez niej gotowanie, domowe porządki, a nawet leczenie niektórych schorzeń, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym.
Choć posiada ona mnóstwo zalet, mycie mięsa w sodzie oczyszczonej nie rozwiąże problemu z bakteriami. Mimo wszystko warto stosować ją w przepisach na mięsne przysmaki - moczenie mięsa w roztworze z sody sprawi, że będzie ono bardziej miękkie i delikatne.
Jakie inne korzyści przyniesie ci stosowanie sody w twoich przepisach? Podczas smażenia olej będzie mniej rozbryzgiwał się po kuchence, a intensywne, czasami wręcz nieprzyjemne zapachy niektórych dań zostaną skutecznie zneutralizowane.
Zobacz także: