Dania jednogarnkowe

Ogórki kiszone są powszechnie uznawane za bardzo zdrowy produkt, mają wiele cennych witamin i minerałów, są naturalnymi probiotykami, a co więcej można je jeść na diecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie cenna jest woda z po ogórkach kiszonych. Sprawdź, jak możesz ją wykorzystać!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi oraz pomagają walczyć z wahaniami nastroju.

Co więcej, ze względu na bardzo niską kaloryczność, ich spożywanie zaleca się wszystkim osobom, chcącym zgubić kilka kilogramów.

Jednak czy woda z ogórków kiszonych ma równie wiele właściwości? Ku naszemu zdumieniu okazuje się, że tak! Nie tylko pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale również pomoże nam rozwiązać kilka uciążliwych problemów. Oto niektóre z zastosowań wody po ogórkach kiszonych.

Sprawdź także: Kiszenie warzyw krok po kroku. Poznaj sprawdzone sposoby naszych babć

Woda z ogórków kiszonych na kaca

To prawda stara jak świat, jeśli dzień wcześniej wypiłeś zbyt dużo alkoholu, najlepszym lekarstwem na kaca będzie nic innego, jak woda z ogórków kiszonych. Być może takie lekarstwo nie należy do najsmaczniejszych, a wiele osób pewnie skrzywi się na samą myśl o jego wypiciu, jednak warto się przemóc, efekt jest zaskakujący.

Woda z ogórków kiszonych na skurcze mięśni

Jeśli po wysiłku fizycznym masz problem ze skurczami i bólami mięśni, powinieneś rozważyć włączenie do swojego jadłospisu wody z ogórków kiszonych. Taki napój, wypity po aktywności fizycznej, sprawi, że nieprzyjemne dolegliwości odejdą w zapomnienie. Co ciekawe, nie jest to jedynie tzw. „ludowa mądrość", a prawdziwe zalecenie wielu trenerów.

Woda z ogórków na oparzenia słoneczne

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się przebywać zbyt długo na słońcu bez wcześniejszego posmarowania się kremem do opalania. Niestety, takie zapominalstwo zwykle owocuje bardzo bolesnymi oparzeniami słonecznymi. Jak złagodzić uczucie pieczenia? To bardzo proste. Wystarczy, że wacik kosmetyczny nasączymy wodą z ogórków kiszonych i przemyjemy poparzone miejsca. Ulga przyjdzie natychmiastowo. W przypadku silniejszych poparzeń wodę z ogórków kiszonych możemy wykorzystać do przygotowania kojących okładów i kompresów.

Woda po ogórkach kiszonych na zgagę

Po posiłku odczuwasz bardzo nieprzyjemne pieczenie w przełyku lub żołądku? Nie musisz sięgać po apteczne leki, ponieważ ze zgagą możesz poradzić sobie w naturalny sposób. Jedną z bardziej popularnych metod jest wypicie niedużej ilości wody z ogórków kiszonych przed posiłkiem. Dzięki niej będziecie mogli na zawsze zapomnieć o problemach żołądkowych.

Woda po ogórkach kiszonych na ból gardła

Gdy tylko odczujesz drapanie w gardle oraz inne oznaki przeziębienia, sięgnij po wodę z ogórków kiszonych. Możesz ją stosować tak samo, jak syrop na kaszel. Podobnie jak ogórki kiszone, także woda, w której były przygotowywane, doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy, stymulując go do walki z wirusami.

Zobacz także:

Dlaczego warto przygotować letnie przetwory »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Jak ugotować jajka bez gotowania.

W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...

Odsłon: 244

15 min
3
Desery Cynamonowiec

Pyszne i delikatne ciasto z musem jabłkowym z nutką cynamonu. U mnie obowiązk...

Odsłon: 522

60 min
6
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 122

60 min
4
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 239

60 min
7
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10