Anyż gwiaździsty jest stosowany od stuleci, nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości. To również doskonały dodatek do dań. Wiedzą o tym zarówno Chińczycy, którzy tej przyprawy używają na potęgę, jak i Europejczycy, stosując go w dżemach, pieczywie, ciastach i likierach.

Fot. 123RF/Picsel

Mieszkańcy Azji od setek lat wykorzystują tzw. "ośmiokątny koper" nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Za sprawą kupców, przyprawa ta w XVII wieku dotarła do Europy i bardzo szybko podbiła serca mieszkańców Starego Kontynentu. W Polsce została spopularyzowany przez benedyktynów, którzy wykorzystywali go do sporządzania leczniczych mikstur.

Czym jest anyż gwiaździsty?

Anyż to wysuszone owoce drzewa o nazwie badian, które występuje głównie w Azji. W łupinkach przypominających gwiazdki kryją się szaro-zielone ziarenka, o charakterystycznym smaku zbliżonym do lukrecji oraz kopru włoskiego. Znajdziemy w nich prawdziwe bogactwo prozdrowotnych substancji, takich jak chociażby cenne olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne. Warto jednak pamiętać, że ziarenka anyżu łatwo wietrzeją i tracą swoje właściwości, dlatego powinniśmy kruszenie je bezpośrednio przed podaniem.

Zaskakujące właściwości anyżu

W medycynie naturalnej anyż bardzo często wykorzystuje się do leczenia chorób dróg oddechowych. Jest niezastąpiony w przejściowej utracie głosu, przy chrypkach, zapaleniu oskrzeli i suchym kaszlu. Co więcej, ma silne działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, dlatego skutecznie i szybko leczy różnego rodzaju infekcje.

Warto wiedzieć, ze anyż jest przyprawą, która pozwoli nam w prosty sposób poradzić sobie z przykrymi skutkami przejedzenia. Przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka. Stosuje się go także w leczeniu kolek oraz bóli reumatycznych.

Na tym jednak nie kończą się zastosowania tej przyprawy, gdyż nadaje się ona również do stosowania zewnętrznego. Kąpiel z dodatkiem olejku anyżowego ma działanie odstresowujące, rozluźniające oraz przeciwbólowe. Na bazie anyżu oraz niezbyt silnego roztworu spirytusu możemy również przygotować płyn, który skutecznie zwalcza komary, pchły oraz kleszcze.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Zastosowanie w kuchni

Anyż gwiaździsty zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Dojrzałe i wysuszone owoce trafiają wtedy do naszych kuchni. Potem, w formie całych, rozdrobnionych albo zmielonych owoców, dodaje smaku wielu daniom. Przechowywany w szczelnych pojemnikach, zachowuje swój aromat na wiele miesięcy. Szczególnie popularny w kuchni chińskiej, wzbogaca azjatyckie dania z kurczaka i wołowiny. Stanowi również bardzo ciekawy dodatek do zup i sosów.

Jednak zastosowanie tej przyprawy nie ogranicza się wyłącznie do dań azjatyckich. Z biegiem lat Europejczycy nauczyli się wykorzystywać ją do przygotowywania własnych dań. Dlatego też nie powinna nikogo dziwić obecność anyżu w marynatach do mięs, kompotach owocowych, czy też likierach.

Anyż gwiaździsty jest chętnie wykorzystywany do produkcji pieczywa: bułek, ciast, ciasteczek. Doskonale aromatyzuje cukierki, budynie i sosy do ryb. Świetnie się komponuje zarówno z czerwoną kapustą, szpinakiem, jak i marchewką i burakami.

Sprawdź, jak wykorzystać anyż w przygotowaniu dań. Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

Odsłon: 11137

60 min
17
Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

Odsłon: 44645

60 min
160
Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

Odsłon: 182082

30 min
100
Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

Odsłon: 240

60 min
3
Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

Odsłon: 4927

30 min
9
Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

Odsłon: 3098

60 min
7