Dania jednogarnkowe

Aż 32% Polaków stosuje ograniczenia żywieniowe, z czego 41% wyklucza cukier, 16% laktozę, a 13% jest na diecie wegetariańskiej - wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021”.

Fot. materiały prasowe

W ostatnim czasie zaczęliśmy przykładać większą wagę do dbania o zdrowie, w tym do podejmowania regularnej aktywności fizycznej i lepszego odżywiania. Jednak czy faktycznie staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, czy ulegliśmy modzie na stosowanie ograniczeń żywieniowych?

Nowe priorytety Polaków

Pandemia sprawiła, że kładziemy większy nacisk na dbanie o własne zdrowie. Wzrastająca świadomość społeczna, potrzeba wzmocnienia odporności i nowe trendy związane ze zdrowym stylem życia spowodowały, że zaczęliśmy zauważać realny wpływ prawidłowej diety i aktywności fizycznej na poprawę jakości życia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Ponad połowa Polaków zaczęła ćwiczyć nawet kilka razy w tygodniu, co dodatkowo wpływa na poprawę samopoczucia i pozwala się zrelaksować.

- Staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, w wyniku czego zaczęliśmy dbać o swoje zdrowie, w tym eliminować z diety niezdrowe produkty. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" aż 52% Polaków unika w produktach sztucznych barwników i konserwantów, 41% wykluczyło ze swojej diety cukier, a 44% ograniczyło spożywanie żywności wysoko przetworzonej - podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Krok ku zdrowiu

W Polsce widocznym trendem jest rosnąca chęć rezygnacji ze spożywania mięsa, cukru, nabiału czy laktozy. Coraz częściej jest to spowodowane chęcią zmiany dotychczasowego stylu życia na zdrowszy. Samodzielne wykluczenie z jadłospisu określonych produktów może jednak negatywnie wpływać na nasze samopoczucie, a także doprowadzić do poważnych niedoborów czy chorób. Dlatego warto skonsultować się z dietetykiem, który na podstawie przeprowadzonego wywiadu pomoże ustalić zapotrzebowanie kaloryczne i doradzi kolejne kroki. W wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych i regularności spożywania posiłków pomocny może okazać się catering dietetyczny, którego popularność w naszym kraju stale rośnie.

- Na przełomie ostatnich lat przekonaliśmy się, że prowadzenie zdrowego stylu życia nie tylko przekłada się na długofalowe efekty w postaci dobrze wyglądającej i zdrowej sylwetki, ale również ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Dawniej, główną motywacją do stosowania jakiejkolwiek diety była chęć utraty wagi, a nie aspekty zdrowotne. Najczęściej sprowadzało się to do restrykcyjnego zmniejszania liczby kalorii. Obecnie, coraz więcej osób ma świadomość tego, że kluczem do utrzymania zdrowia nie jest głodzenie się, a dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia ilość aktywności fizycznej - mówi mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Potrzeba specjalistycznych diet

Na przełomie ostatnich lat wzrosło zapotrzebowanie na diety specjalistyczne ze względów zdrowotnych. Coraz więcej osób zmaga się m.in. z nietolerancją laktozy skutkującą koniecznością wykluczenia określonych produktów. Jednak nie mając specjalistycznej wiedzy samodzielne wykluczanie określonych produktów z diety może skutkować niedoborami czy przybieraniem na wadze. Dobrym rozwiązaniem jest również skorzystanie z usług cateringów dietetycznych, których posiłki przygotowywane są pod okiem specjalistów w temacie odżywiania.

- Według danych z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" niemal 10% osób korzysta z usług cateringów dietetycznych ze względu na specyficzne potrzeby żywieniowe. Samodzielne układanie jadłospisu uwzględniającego je oraz odpowiednią ilość wartości odżywczych wymaga nie tylko czasu, ale i specjalistycznej wiedzy. Natomiast diety pudełkowe pod tym względem są dla nich wygodne, ponieważ dają pewność, co do faktycznego składu i wartości odżywczych posiłków - podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Obserwując dynamiczny rozwój trendu jakim jest poszukiwanie przez konsumentów indywidualnych kierunków odżywiania, SuperMenu jako pierwszy catering dietetyczny w Polsce całkowicie wykluczył ze swoich planów żywieniowych cukier, pszenicę oraz surowe mleko.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 89

30 min
1
Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 25

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

3
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0