Do góry

Newsy

Pięć przypraw, które obniżają poziom cukru we krwi

W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą.

Fot. 123RF/Picsel

W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a tkanki nie otrzymują wystarczającej ilości energii. Hiperglikemia, czyli poziom cukru przekraczający normę, prowadzi do uszkodzeń naczyń krwionośnych, także tych znajdujących się w oczach czy nerkach. Długotrwała hiperglikemia prowadzi do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia, niewydolności nerek, ślepoty i innych powikłań. Właśnie z tego powodu osoby, chorujące na cukrzycę powinny stale kontrolować poziom cukru we krwi. Warto również włączyć do swojej diety zioła i przyprawy, które nieco to ułatwią.

1. Żeń-szeń

Roślina ta od bardzo dawna stanowi bardzo istotny element tradycyjny medycyny azjatyckiej. Stosowana regularnie obniża poziom glukozy we krwi oraz chroni trzustkę, która odpowiada za wydzielanie insuliny. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że żeń-szeń wzmacnia układ nerwowy, redukuje zmęczenie, chroni przed osteoporozą oraz doskonale regeneruje wątrobę.

2. Kurkuma

Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możemy spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej. Włączenie jej do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Naukowcy odkryli także, że kurkuma pomaga w profilaktyce reumatyzmu oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

3. Kozieradka

Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie nasion kozieradki, z pewnością bardzo szybko odczujemy poprawę samopoczucia. Dzięki zawartym w niej substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Co jest niezwykle cenną informacją nie tylko dla cukrzyków, ale także dla osób odchudzających się. Kozieradka ma również szereg innych właściwości zdrowotnych: przyspiesza metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu oraz ma działanie antygrzybicznie i przeciwbólowe.

4. Szałwia

To popularne zioło bardzo często bywa wykorzystywane w naszej kuchni. Badania udowodniły także, iż ma ono bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest właśnie regulowanie poziomu cukru we krwi oraz poprawa funkcjonowania wątroby. Warto również pamiętać, iż szałwia ma silnie właściwości antyzapalne, a zawarte w niej substancje aktywne chronią neuroprzekaźniki, dzięki czemu możemy ustrzec się przed zaburzeniami pamięci w podeszłym wieku. Po napar z szałwii powinniśmy sięgać również w przypadku problemów z koncentracją.

5. Cynamon

Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu. Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Jednak na tym nie kończą się jej ciekawe właściwości. Czy wiedzieliście, że zalicza się go do tzw. naturalnych spalaczy tłuszczu? Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyśpiesza trawienie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń