Ewa_Gotuje

Pierniczki: Upiecz je właśnie teraz!

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków - czy to zawieszonych na choince, czy posklejanych lukrem w formę chatek z piernika, czy też wypełniających wielką, ciasteczkową puszkę. Niektóre przepisy wymagają pieczenia nawet na cztery tygodnie przed świętami. Poniżej dowiesz się, jak upiec pierniczki teraz lub na ostatnią chwilę.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Anna Starmach proponuje kilka pomysłów na przygotowania do wigilijnej kolacji (kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier waniliowy) oraz przepis na pierniczki, które robi się mniej więcej dwa tygodnie przed świętami:

 

Jeśli upieczesz pierniczki z wyprzedzeniem, a mimo to nie do końca zmiękną i wciąż będą zbyt twarde do jedzenia, możesz zmiękczyć je na kilka sposobów. Najprostszym jest ułożenie ich na kratce z piekarnika przy otwartym oknie (w deszczowy dzień) lub w wilgotnym pomieszczeniu.

Można także zamknąć pierniczki w szczelnej puszce ze skórką pomarańczową, kawałkami jabłek lub kromką świeżego chleba. Co kilka dni wymieniamy „dodatki”, aby uniknąć pleśni.

Innym pomysłem jest delikatne skropienie twardych ciasteczek wodą i włożenie na 5 minut do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika lub do mikrofalówki na 30 sekund w maksymalnej temperaturze. Jest jednak pewne ryzyko, że temperatura jednak nie będzie dla nich odpowiednia, trzeba więc być czujnym.

Poniżej znajdziesz książkę kucharską pełną przeróżnych przepisów na pierniczki - także „błyskawicznych”, nie wymagających leżakowania:

Darmowa książka kucharska do wydrukowania: 20 sprawdzonych, domowych przepisów na pierniczki. Kliknij!

Chrupiące pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Piernikowe aniołki. Kliknij i zobacz przepis!

Lukrowane, świąteczne pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Pierniczki. Kliknij i zobacz przepis!

Najbardziej bajkową formą prezentacji tego rodzaju wypieków jest oczywiście chatka z piernika.

Zobacz galerię pomysłów na domki z piernika (z przepisami)! Kliknij!

Domek z piernika. Kliknij i zobacz przepis! Minidomek z piernika. Kliknij i zobacz przepis!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133306

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3906

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3