Grill - temat specjalny

Pistacjowo-malinowe eklery - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto przepis Justyny, który podbił serca jurorów.

Ciasto parzone:

  • 125 g wody
  • 125 g mleka 3,2 %
  • 125 g masła
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g jajek (ok. 5 sztuk)

Krem pistacjowy:

  • 300g wyłuskanych niesolonych pistacji
  • 6 łyżek syropu cukrowego
  • 400g mascarpone
  • 200ml śmietany 30%

 

Syrop cukrowy*

  • 50g cukru drobnego
  • 50g wody
  • skórka z ½ cytryny

Frużelina malinowa:

  • 250 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Dodatkowo:

  • 40g liofilizowanych malin
  • ok. 20 świeżych malin

Wykonanie:

Ciasto ptysiowe: Mleko, wodę, masło, sól oraz cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia.

Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, po około 1/4, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem, powinny powstać tzw. „soft peaks". Jeśli się nie tworzą dodaj 1/2 lub całe jajko, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia ptysie o dwóch rozmiarach. Jedne mniejszy drugi większy. Oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 220 stopni przez 5 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Większe ptysie nadziej kremem pistacjowym, do mniejszych nałóż frużelinę.

Do ptysi z kremem włóż ptysia z frużeliną, wierzch ozdób pozostałym kremem, świeżymi i liofilizowanymi malinami.

Frużelina: Żelatynę w proszku zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj, zdejmij z palnika. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców, wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij z palnika, pozostaw do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Krem: Zmiel orzechy w 2 lub 3 porcjach, aż zredukują się do konsystencji pasty. Przełóż orzechy do blendera i zblenduj z syropem cukrowym na gładką masę. Ubij śmietankę z mascarpone w misce, aż będzie tworzyła miękkie, opadające czubki. Wymieszaj z pastą pistacjową.

Syrop cukrowy: Umieść cukier i wodę w garnku z grubym dnem i podgrzewaj powoli, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie obieraczką do warzyw skrój 3 paski skórki z cytryny i dodaj do gotującego się syropu. Syrop gotuj ok. 5 minut. Następnie ostudź i usuń skórkę z cytryny.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 217

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 53

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2