Polacy w regionalnym półfinale S.Pellegrino Young Chef 2018

Znamy półfinalistów tegorocznej edycji globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef!

Fot. 123RF/Picsel

S.Pellegrino to kultowa marka wody i światowa ikona włoskiego smaku i stylu. Jest mocno związana z ideą fine dining, którą promuje w ramach konkursu SPYC. W tym roku do szczęśliwej dziesiątki regionalnych półfinalistów dostało się aż 4 Polaków.

5 złotych zasad konkursu S. Pellegrino Young Chef

SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni - utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, lecz i na prezencji potrawy. Inicjatywa ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - rozwoju wysokiej klasy gastronomii, którą można śmiało określić mianem fine dining.

Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Następnie, członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Kolejnym etapem są regionalne półfinały w 21 lokalizacjach na całym świecie, których zwycięzcy będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas globalnego finału w Mediolanie w 2018 r.

Aplikując do konkursu, uczestnicy musieli zmierzyć się z „5 złotymi zasadami". Pierwsza z nich dotyczy produktów - muszą być najlepsze, jakie dany rynek ma do zaoferowania, zarówno pod względem jakości, świeżości, jak i unikalności. Druga zasada, której trzeba sprostać, to umiejętności pracy nad „surowym produktem", tak by potrafić stworzyć z niego wyjątkową potrawę. Kolejnym kryterium jest talent. To on pozwala przekraczać granice w gotowaniu oraz sprawia, że przygotowane dania stają się dziełami sztuki.

Następne jest piękno - wymaga, by każdym znajdujący się na talerzu element dania spełniał swoją rolę i w naturalny sposób łączył się z pozostałymi w spójną całość. Ostatnia zasada to przekaz, czyli umiejętność przekazania w prosty sposób konkretnej wizji smaków i aromatów przygotowanego dania. Spełnienie każdej z tych zasad jest niezbędne, by w pełni oddać koncepcję fine dining oraz sprostać wymogom S.Pellegrino, jako ikony włoskiego szyku i elegancji.

Czwórka Polaków wśród 10 regionalnych półfinalistów!

Każdy uczestnik musi wykazać się zarówno kreatywnością w łączeniu smaków, tekstur i form, jak i dbałością o szczegóły. Rywalizacja jest wyzwaniem, gdyż jedynie naprawdę utalentowani szefowie kuchni mają szansę przejść do kolejnych części, przekonując do swoich umiejętności jury.

W porównaniu do poprzedniej edycji, w tym roku do konkursu S.Pellegrino Young Chef spłynęło o ponad 30% więcej zgłoszeń. Do regionalnych półfinałowych kuchennych zmagań stanie aż 209 adeptów sztuki kulinarnej, dla których fine dining jest odzwierciedleniem kulinarnego kunsztu i elegancji na talerzu, a także wizją, do której dążą. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować czterech wyjątkowych Szefów Kuchni: Miłosz Grabowski Restauracja Pod Różą w Gdańsku, Jan Kiliański Restauracja Główna Osobowa w Gdyni, Marcin Popielarz Restauracja Biały Królik w Gdańsku, Łukasz Wącirz Restauracja Avocado w Poznaniu, którzy będą rywalizować z reprezentantami Słowenii, Serbii i Węgier.

Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którego skład weszli wybitni Szefowie Kuchni z kilku krajów: Wojciech Modest Amaro z Polski, Ana Ros ze Słowenii, Florin Scripca z Rumunii, Andre Tokiev z Bułgarii oraz András Wolf z Węgier.

Rozwój polskich szefów kuchni to rozwój polskiej gastronomii

„Sztuka kulinarna jest niezwykle wymagająca - oprócz ciągłego szukania inspiracji, rozwoju, otwartości na zmiany, konieczne jest także pełne zaangażowanie i dążenie do perfekcji. Dzięki konkursowi mamy szansę dotrzeć do aspirujących, już świetnych, a być może w przyszłości najlepszych, szefów kuchni. Konkurs stwarza możliwość rozwijania umiejętności i przede wszystkim międzynarodowej rozpoznawalności" - mówi Wojciech Modest Amaro, Szef Kuchni Atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, której przyznano gwiazdkę Michelin, oraz członek jury.

„Jestem bardzo zadowolony, że na 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. Pokazuje to, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby - gotowe do pracy i udoskonalania polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój - widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów - który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku" - tłumaczy Amaro. „Określenie fine dining nie jest już tak obce jak 5-10 lat temu.

Kucharze stawiają sobie coraz ambitniejsze cele, a ludzie potrafią docenić dobrą kuchnię i są gotowi odpowiednio za takie doznania zapłacić. To cieszy, gdyż pokazuje dojrzałość i szacunek po obu stronach stołu" - dodaje.

Fine dining, czyli...

Fine dining, to sztuka tworzenia potraw z najlepszych składników, przy pomocy profesjonalnego i zaawansowanego sprzętu, lecz przede wszystkim - przez kucharzy posiadających wybitną wiedzę, doświadczenie oraz talent. Całokształtu tej idei dopełnia doskonała aranżacja potrawy, jej serwis, a także samo wnętrze i styl restauracji, które powinny być spójne z proponowanym menu.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 977

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6