Fot. Pożywnym elementem tej przekąski będą pokrojone na kawałki kabanosy francuskie / Materiały prasowe
Sałatka z jajkiem i kabanosem
Tę przekąskę przyrządzimy błyskawicznie, a jest pożywna i sycąca, z pewnością więc zadowoli naszych gości. Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania szklanki ulubionego makaronu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników: opakowanie Kabanosów francuskich Sokołów, 10 suszonych pomidorów, garść kiełków, roszponki i orzechów włoskich oraz kilka moreli. Kabanosy kroimy na kawałki, morele i suszone pomidory - w paseczki, a orzechy i kiełki dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodajemy do ostudzonego makaronu, mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów.
Panierowana mozzarella
Mozzarella w panierce podana z sosem pomidorowym jest daniem niebanalnym, a jednocześnie szybkim w przygotowaniu. Ser najlepiej kupić w kostce, ale możemy również panierować kulki. Wystarczy obtoczyć go w jajku, a następnie mące i bułce tartej. Tak przygotowaną mozzarellę wrzucamy do bardzo mocno rozgrzanego głębokiego oleju. Panierowany ser można podawać z ketchupem lub samodzielnie przygotowanym sosem pomidorowym z passaty, czosnku, bazylii i oliwy.
Fot. Mozzarellę najlepiej smażyć tuż przed podaniem, by z wierzchu była chrupiąca, a w środku miękka i rozpływająca się /123RF/PICSEL
Muffiny z kabanosami i pomidorami
Fot. Głównym składnikiem tych muffinów jest kabanos /123RF/PICSEL
Wytrawne babeczki idealnie sprawdzą się podczas karnawałowej imprezy. Przyrządzimy je w parę chwil, a smakują naprawdę wyśmienicie, z pewnością więc szybko znikną z talerza. Jak przygotować ciasto? Miksujemy dwa jajka, 250 ml mleka i 130 g roztopionego, ale ostudzonego masła. Następnie do masy przesiewamy 400 g mąki i dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Cały czas miksujemy składniki. Przyprawiamy ciasto sporą szczyptą soli.
Do gotowej masy wrzucamy główny składnik muffinów - pokrojone na małe kawałki wieprzowo-wołowe kabanosy francuskie od Sokołowa. Dzięki unikalnej mieszance przypraw i wykorzystaniu mięsa najlepszej jakości będą stanowiły wyrazisty składnik naszego poczęstunku. Dodajemy również pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy muffiny w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.
Kolorowe kanapki
Fot. Dobór składników sprawi, że proste kanapki staną się daniem wykwintnym /123RF/PICSEL
Kolejną przekąską, która zachwyci gości, będą kanapki przygotowane na grzankach. Wystarczy zgrillować chleb na patelni, w piekarniku lub w opiekaczu, następnie natrzeć go ząbkiem czosnku i nałożyć odrobinę krojonych pomidorów z puszki i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Następnie przytwierdzamy wykałaczką zawiniętą szynkę lub kawałek kabanosa francuskiego od Sokołowa i oliwkę lub małą papryczkę. Kanapki przyozdabiamy listkami pietruszki i startą skórką pomarańczy.
Krewetki w ziemniaczanej panierce
Fot. Tak przyrządzone krewetki zachwycą wszystkich miłośników owoców morza /123RF/PICSEL
Do przygotowania tej przekąski będziemy potrzebować spiralnej krajalnicy do warzyw. Najpierw myjemy i oczyszczamy krewetki królewskie. Należy odciąć im główki, a następnie zdjąć pancerzyk wraz z odnóżami. Pozostawiamy jedynie ogonek. Na koniec musimy jeszcze usunąć jelito, czyli ciemną żyłkę biegnącą wzdłuż grzbietu krewetki. Wystarczy naciąć to miejsce i delikatnie wyciągnąć je nożykiem lub wykałaczką. Następnie obieramy ziemniaki i wsadzamy je do spiralnej krajalnicy. Kręcąc korbką, kroimy je na paseczki. Paski zawijamy ciasno wokół krewetki. Na koniec wrzucamy je na bardzo mocno rozgrzany głęboki olej. Krewetki podajemy z sosem chili.
Wędzony łosoś w sosie serowo-koperkowym
Fot. Łosoś idealnie komponuje się z sosem koperkowym, w wersji na zimno zamiast śmietany, dodajemy serek /123RF/PICSEL
Nie ma nic prostszego niż przygotowanie tej przekąski z wędzonym łososiem. Śmietankowy serek kanapkowy mieszamy z posiekanym pęczkiem koperku, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać do niego pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego. Następnie kroimy na mniejsze kawałki wędzone plastry łososia i zanurzamy je w sosie serowym. Przekąskę podajemy z krakersami lub chrupkim chlebem.
Artykuł z ekspozycją partnera
materiały promocyjne