Szkoda czasu na zmywanie!

Panuje moda na samodzielne gotowanie. Coraz częściej eksperymentujemy w kuchni, chwalimy się efektami swoich kulinarnych pomysłów w Internecie, odwiedzamy serwisy z inspiracjami. Jest jednak coś, czego nawet najbardziej zapaleni kucharze nie cierpią w gotowaniu: Sprzątania po nim!

Jak sprawić, by gotowanie nie wiązało się z przykrymi obowiązkami?   Fot. Philips Multicooker


Widok góry garów czekających na pozmywanie może skutecznie zniechęcić do kuchennych eksperymentów. Jak sprawić, by zmywanie nie było (zbyt) nieprzyjemne?


Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij!

Konkurs philips multicooker. Odpowiedz na pytanie i wygraj!


Kilka dobrych rad

Zasadą numer jeden jest wkładanie brudnych talerzy do miski zamiast do zlewu i wyrzucanie resztek od razu do kosza. Zlew będzie nam potrzebny do zmywania, a góra naczyń piętrząca się w nim nie tylko zniechęci, ale i utrudni ten przykry obowiązek.

Pamiętajmy, żeby zawsze do pieczenia używać folii lub papieru do pieczenia. Dzięki temu formy do pieczenia czy naczynia żaroodporne nie będą wymagały skrobania.

Zobacz, jak oszczędzają czas pani Helena, Gosia, Edyta i pan Marcin! >>

książka kucharska multicooker


Zobacz przepisy na dania z Multicookera! Darmowy ebook!

A w nim przepisy na:

- makaron ze szparagami do zrobienia w pół godzinki,
- przepyszny omlet,
- zupę pomidorową,
- ciasto czekoladowe z borówkami,
- gruszki w winie,
- szybką zupę z soczewicy,
- warzywa na parze do zrobienia w 17 minut,
- zapiekankę z kurczakiem,
- różne odmiany risotto, które zawsze wychodzą,
- dżem z truskawek, który robi się w 1,5 godziny.


Aby nie tracić czasu na odskrobywanie przypalonych garnków, warto je wcześniej zalać wodą (najlepiej gorącą) z odrobiną płynu i sody oczyszczonej. Dzięki temu późniejsze zmywanie będzie szybsze i łatwiejsze. Sztućce także można wcześniej namoczyć w miseczce. Raczej nie zostawiajmy ich na cały dzień - wystarczy godzinka.

Warto też starać się nie myć naczyń pod bieżącą wodą - to oszczędza wiele litrów wody! Do płukania najlepiej używać ciepłej, a wręcz gorącej wody, dlatego dobrze założyć do tego rękawiczki.


Czysto ze zmywarką

Jeśli mamy zmywarkę, kluczem do czystej kuchni jest przede wszystkim wkładanie naczyń do zmywarki na bieżąco. Misę do urządzenia wielofunkcyjnego Philips Multicooker można bez problemu włożyć do czyszczenia od razu po nałożeniu porcji na talerz. Jeśli zrobiliśmy więcej niż domownicy są w stanie zjeść (co może się zdarzyć, w 5-litrowym pojemniku mieści się aż 6 porcji jedzenia) - można przykryć górę misy folią aluminiową lub pokrywką i schować do lodówki. Przekładanie resztek do innych pojemników zwiększy ilość zmywania, a tego przecież chcemy uniknąć.


Obiad na świeżym powietrzu bez góry naczyń

Co zrobić, jeśli planujemy obiad na tarasie czy w ogródku? Przy takich okazjach ilość talerzy, salaterek i mis do pozmywania nieproporcjonalnie się zwiększa. Tutaj niezłym pomysłem jest wykorzystanie papierowych talerzyków i kubeczków - w sklepach coraz częściej można znaleźć takie, które wyglądają naprawdę ładnie jak na papierową zastawę. Takie naczynia posłużą do deserów i napojów, obiad radzimy jednak serwować tradycyjnie. Przy większych okazjach papierowe talerzyki, niestety, nie będą wyglądały dobrze, nawet jeśli wybierzemy wersję „de luxe". Co więc możemy zrobić?

Często zdarza się tak, że przekładamy ciepłe dania na półmiski, co sprawia, że później mamy na głowie dodatkowe brudne naczynia, a na dodatek jedzenie dość szybko staje się zimne i nieapetyczne. Praktycznym pomysłem jest wykorzystanie urządzenia wielofunkcyjnego, takiego jak Philips Multicooker. Dzięki specjalnej rączce można wynieść go bez problemu na zewnątrz i prosto z niego nakładać ciepłe danie. Całość prezentuje się ładnie i nowocześnie, nie zaburzy więc estetyki przyjęcia - wręcz przeciwnie! Długi kabel (ponad 120 cm) pozwala na podłączenie urządzenia do gniazdka i utrzymywanie temperatury jedzenia przez cały czas wspólnego biesiadowania.

Zaletą urządzenia wielofunkcyjnego jest także to, że dzięki niemu jedzenie za każdym razem wyjdzie nam smaczne jak w restauracji. Nie przypali się ryż, mięsko zawsze będzie odpowiednio soczyste, a warzywa miękkie, ale nie zbyt miękkie. Zachwyćmy swoich gości!


Gotowanie na wakacjach. Kliknij!

philips multicooker ciasto

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 913

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4