Uczta dla oczu - 5 pomysłów na ciekawą dekorację talerza

Dekorowanie to prawdziwa sztuka, która nadaje charakter potrawom. Pieczona kaczka, wiosenna sałatka i sernik nie muszą wyglądać zwyczajnie tylko dlatego, że przygotowujesz je w domu. Spraw, aby posiłki wyglądały jak z kultowych restauracji!

Fot. 123RF/Picsel

Bohater dania

Restauracje i programy kulinarne kuszą dekoracjami talerzy. Nie trzeba od razu zapisywać się na długie kursy i szkolenia, aby wyczarować ciekawą kompozycję. Istnieją proste zasady, które pomogą Ci wykonać mały kroczek do gustownej aranżacji talerza lub półmiska. Wybierz jeden składnik potrawy, jak polędwiczka wieprzowa, pieczony łosoś lub kawałek jabłecznika i postaw go w jednym miejscu talerza. Osoba, przed którą postawisz danie musi widzieć, kto jest bohaterem talerza.
A teraz wyobraź sobie talerz jak tarczę zegara i pamiętaj, że:

  • Główny bohater jest w przedziale od godziny trzeciej do dziewiątej
  • Węglowodany od godziny dziewiątej do godziny jedenastej
  • Warzywa od godziny jedenastej do godziny trzeciej

Proporcje i ostre cięcie

Dobierz właściwy rozmiar porcji i dopilnuj, aby danie było zrównoważone pod względem proporcji, w zależności czy podajesz obiad, kolację czy deser. Główny składnik zostaje wyróżniony, a pozostałe składniki schodzą na drugi plan. Filety z mięsa krój po skosie, rybę ułóż na talerzu w całości, a małe kawałki mięsa zaprezentuj np. w kształcie wachlarza. Zupy serwuj w bulionówce z chrupiącym chlebem, z kolei warzywa podaj całe lub pokrój w małe paski lub plasterki. Co z dodatkami? Przydadzą się foremki do serowania ryżu lub kaszy, a spaghetti może być skręcone za pomocą widelca w zjawiskowe gniazdo!

Kreatywne akcenty i dekoracje

Rób akcenty w formie kropek, kleksów i ciekawych figur. Sosy są nośnikami smaku i świetnie kontrastują z kluczowymi nutami w potrawie. Jak podać taki sos? Rozlej go delikatnie za pomocą łyżki, zrób tajemnicze zygzaki za pomocą małej łyżeczki lub użyj dyspensera jak prawdziwy szef kuchni! Masz w kuchni olej roślinny lub oliwę? Wykonaj kropki dookoła talerza i posyp talerz ziołami, owocami lub cytrusami. Promocję na dozownik znajdziesz w sklepie Piękno w Domu.
W dekoracji deserów sprawdzą się sosy owocowe, czekoladowe lub karmelowe. Obok ciasta możesz położyć owoce, czekoladowe ozdoby, a nawet różyczkę z bitej śmietany!


Reklama

 

Słodka zamieć śnieżna

Chcesz podać rodzinie ciasto, tort, a może właśnie wyjęłaś z piekarnika gorące bezy? Dekoracja talerza cukrem pudrem w połączeniu z szablonem to świetne rozwiązanie! Jako szablonu możesz użyć praktycznie wszystkiego co jest płaskie - suszony liść, papierowy szablon, a nawet widelec!
Widelec połóż na talerzu i posyp cukrem pudrem przez sitko. Następnie podnieś go delikatnie i zdejmij z talerza. Obok dekoracji umieść kawałek sernika, a na jego górze listek mięty. A może masz w domu ciekawą serwetkę robioną na szydełku? Przyłóż ją na takiej samej zasadzie jak widelec, posyp cukrem pudrem przez sitko i ciesz się efektem. Wykorzystaj zasadę kontrastu, czyli cukier puder do ciemnego talerza, a kakao do jasnego naczynia.

Łam zasady!

Zasady są po to, aby je łamać. Daj się ponieść wyobraźni, pobaw się tarczą zegara, poszukaj inspiracji w życiu codziennym. Na stole w kuchni znajduje się ciekawa serwetka? A może masz temperówkę do warzyw, która kreatywnie powycina marchewkę i pietruszkę? W swojej kuchni jesteś szefem, dlatego nie martw się, że będziesz musiała oddać fartucha. To nie program kulinarny! A może zaprosisz do zabawy swoich znajomych i zrobicie konkurs na Najbardziej Kreatywny Talerz wieczoru?

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 49

15 min
4
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1468

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3