Jeśli z różnych powodów dopiero teraz wzięliście się za kulinarne przygotowania do Wielkanocny, to najważniejsze, abyście nie panikowali, tylko racjonalnie pomyśleli o zbliżających się świętach. Zakwas na żurek można kupić, natomiast sałatki i mazurki są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedno popołudnie i świąteczne dania będą gotowe.

Fot. materiały prasowe

Zamiast piec mazurka, możesz wykorzystać przepis, który nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie - również wiele czasu. Sałatki wykonasz w mgnieniu oka, wystarczy zmieszać odpowiednie składniki. Kiełbasę ugotujesz w żurku, będą gotowe w 5 minut. Eksperci marki Sandra udowadniają, że takie ekspresowo przygotowane święta będą równie smaczne.

Sałatka warzywna

Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Przyrządzenie tego dania zajmie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie jajek.

Składniki:

  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza
  • Ogórki konserwowe Sandra
  • Tuńczyk z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odcedzamy i mieszamy. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mazurek bez pieczenia

Podając mazurka bez pieczenia nie ryzykujemy nieudanego wypieku. 
Składniki:

  • Opakowanie herbatników maślanych
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie masy kajmakowej
  • Brzoskwinia krojona w kostkę Sandra
  • Płatki migdałowe dla ozdoby

Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy z masłem na jednolitą masę. Przekładamy do formy na mazurek i uklepujemy, tak aby powstał spód i brzegi ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Masę kajmakową podgrzewamy, aby zrobiła się lejąca. Na spodzie ciasta układamy odcedzoną brzoskwinię w kostkach i zalewamy kajmakiem. Możemy ozdobić płatkami migdałów.

Faszerowane jajka

Jeśli mamy jeszcze trochę czasu, możemy zamiast zwykłych jajek podać jajka faszerowane. Będą nie tylko niesamowicie smakowały, ale również pięknie zdobiły wielkanocny stół.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • Kukurydza Sandra
  • Majonez
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy z kilkoma łyżkami kukurydzy. Powstałą masą wypełniamy białka jajek.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7856

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68629

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12344

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4585

30 min
32
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 418022

60 min
1139