Fot. 123RF/Picsel
Można powiedzieć, że włoska kuchnia jest bardzo ekonomiczna - łączy bogaty smak z minimalną liczbą składników. Już trzy produkty wystarczą prawdziwemu, włoskiemu kucharzowi do przygotowania pysznej sałatki, obiadu czy deseru. Właśnie dlatego, gdy nie mamy zbyt dużo czasu lub ochoty na gotowanie, warto zainspirować się przepisami pochodzącymi z Italii.
Spaghetti aglio e olio
Jedno z bardziej znanych dań, zaraz za carbonarą czy bolognese. Spaghetti aglio e olio to prawdziwa pochwała wartości wyznawanej przez Włochów w kuchni - prostoty i pełni smaku. Jest to zdecydowanie jeden z najłatwiejszych makaronów do przygotowania.
Głównymi składnikami spaghetti aglio e olio (oprócz makaronu) są czosnek (wł. aglio) i oliwa (wł. olio). Ze względu na małą liczbę produktów użytych do przygotowania dania, trzeba koniecznie pamiętać, że muszą być one najwyższej jakości. Do tej potrawy dodaje się jeszcze natkę pietruszki, ser (najlepiej parmezan lub pecorino romano) i sól. Niektórzy używają też masła lub włoskich ziół, aby dodać jeszcze więcej smaku.
Przepis na tę prostą, włoską potrawę:
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Cacio e pepe
Jeszcze prostszym do przygotowania włoskim daniem jest cacio e pepe, czyli potrawa złożona z trzech podstawowych składników: makaronu, sera (wł. cacio) i pieprzu (wł. pepe). Do sera (najczęściej parmigiano reggiano i pecorino) dodaje się chochlę ciepłej wody spod makaronu, która go rozpuszcza. Dzięki temu powstaje pyszny sos, w którym gromadzi się najlepszy smak.
Przepis na cacio e pepe poniżej:
Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Penne al tonno
Trzecim włoskim daniem, który przygotujesz jedynie z kilku składników i w ciągu 15 minut, jest makaron z tuńczykiem (wł. tonno). Możesz wybrać dowolny rodzaj pasty, ale zazwyczaj potrawę tworzy się z penne (rurki) lub tagliatelle (wstążki). Najwięcej smaku oczywiście dodaje tutaj ryba, ale również towarzyszące jej dodatki.
Do przyrządzenia penne al tonno będziesz jeszcze potrzebować cebuli i czosnku, pomidorów, natki pietruszki i przypraw do smaku. Danie zawiera więc o kilka składników więcej niż poprzednie włoskie potrawy, ale wciąż jest bardzo proste do ugotowania.
Sprawdź przepis na ten pyszny włoski makaron:
Fot. madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Włoskie makarony z dodatkami to sprawdzony przepis na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Mimo że w kuchni spędzisz kilkanaście minut, to wypełnisz ją smakowitymi zapachami.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!