Dania jednogarnkowe

Włoska kuchnia jest pełna bogatych smaków i aromatycznych ziół. Od razu kojarzy się z tradycyjną pizzą na cienkim cieście, pachnącą lasagne lub ravioli wypełnionymi ricottą. Mieszkańcy słonecznej Italii lubią proste dania, które złożone są z minimalnej liczby składników. Jeśli też zależy ci na czasie, a marzysz o sycącym daniu, koniecznie skuś się na… włoski makaron!

Fot. 123RF/Picsel

Można powiedzieć, że włoska kuchnia jest bardzo ekonomiczna - łączy bogaty smak z minimalną liczbą składników. Już trzy produkty wystarczą prawdziwemu, włoskiemu kucharzowi do przygotowania pysznej sałatki, obiadu czy deseru. Właśnie dlatego, gdy nie mamy zbyt dużo czasu lub ochoty na gotowanie, warto zainspirować się przepisami pochodzącymi z Italii.

Spaghetti aglio e olio

Jedno z bardziej znanych dań, zaraz za carbonarą czy bolognese. Spaghetti aglio e olio to prawdziwa pochwała wartości wyznawanej przez Włochów w kuchni - prostoty i pełni smaku. Jest to zdecydowanie jeden z najłatwiejszych makaronów do przygotowania.
Głównymi składnikami spaghetti aglio e olio (oprócz makaronu) są czosnek (wł. aglio) i oliwa (wł. olio). Ze względu na małą liczbę produktów użytych do przygotowania dania, trzeba koniecznie pamiętać, że muszą być one najwyższej jakości. Do tej potrawy dodaje się jeszcze natkę pietruszki, ser (najlepiej parmezan lub pecorino romano) i sól. Niektórzy używają też masła lub włoskich ziół, aby dodać jeszcze więcej smaku.
Przepis na tę prostą, włoską potrawę:

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

 

Cacio e pepe

Jeszcze prostszym do przygotowania włoskim daniem jest cacio e pepe, czyli potrawa złożona z trzech podstawowych składników: makaronu, sera (wł. cacio) i pieprzu (wł. pepe). Do sera (najczęściej parmigiano reggiano i pecorino) dodaje się chochlę ciepłej wody spod makaronu, która go rozpuszcza. Dzięki temu powstaje pyszny sos, w którym gromadzi się najlepszy smak. 
Przepis na cacio e pepe poniżej:

Cacio e pepe

Cacio e pepe

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Penne al tonno

Trzecim włoskim daniem, który przygotujesz jedynie z kilku składników i w ciągu 15 minut, jest makaron z tuńczykiem (wł. tonno). Możesz wybrać dowolny rodzaj pasty, ale zazwyczaj potrawę tworzy się z penne (rurki) lub tagliatelle (wstążki). Najwięcej smaku oczywiście dodaje tutaj ryba, ale również towarzyszące jej dodatki.
Do przyrządzenia penne al tonno będziesz jeszcze potrzebować cebuli i czosnku, pomidorów, natki pietruszki i przypraw do smaku. Danie zawiera więc o kilka składników więcej niż poprzednie włoskie potrawy, ale wciąż jest bardzo proste do ugotowania.
Sprawdź przepis na ten pyszny włoski makaron:

Tagliatelle al tonno

Tagliatelle al tonno

Fot. madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Włoskie makarony z dodatkami to sprawdzony przepis na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Mimo że w kuchni spędzisz kilkanaście minut, to wypełnisz ją smakowitymi zapachami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Pogoda Interia ze specjalną prognozą dla wędkarzy, biegaczy, alergików i wiele więcej! Wypróbuj teraz nową aplikację pogodową. Pobierz z Google Play »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kasztanek bez pieczenia

Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...

Odsłon: 2234

30 min
2
Sałatki Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popu...

Odsłon: 18324

30 min
20
Sałatki Surówka z kapusty, marchewki i pora

Surówka z kapusty, marchewki i pora to idealny wybór! Jest szybka w przygotow...

Odsłon: 10

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8