Zaczarowane drinki

Tom Cruise w kultowym filmie "Cocktail" zachwycał nas nie tylko swoimi umiejętnościami aktorskimi, ale także tym, że w bardzo spektakularny sposób potrafił wyczarować drinki.

Fot. 123RF/Picsel

Nikogo już nie dziwią barmańskie sztuczki z płonącymi drinkami, które podawane są w niekonwencjonalny sposób. Dziś by zachwycić klienta w barach serwuje się drinki w postaci... galaretki. Za sprawą składników, których używa się w kuchni molekularnej napoje pite przez rurkę zaczynają powoli odchodzić do lamusa. Wszystko za sprawą naturalnych składników żelujących takich jak algianty, Agar, czy też Xanthan.

Podczas codziennego gotowania, proporcje składników zazwyczaj dobieramy "na oko", do przygotowywanych przez nas potraw dodajemy np. szczyptę soli, czy około szklanki mleka. W kuchni molekularnej, a zwłaszcza w dziedzinie poświęconej tworzeniu drinków (tzw. "Miksologia Molekularna") potrzeba wręcz aptekarskiej dokładności. Do odmierzania składników używa się tutaj często wagi ponieważ proporcje mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu. U barmanów serwujących molekularne pyszności znajdziemy także takie narzędzia jak syfony nabite podtlenkiem azotu, łyżki z dziurkami oraz specjalne miski, jednak podstawą jest blender, który służy do przygotowywania owocowego puree.

Co wspólnego mają ze sobą drink i kawior?

Aby przygotować drink w postaci sferycznych kulek, które swoim kształtem przypominają kawior, potrzebujemy czysty sok z owoców lub też owocowe puree. Dodając do nich odpowiednią ilość środków żelujących (Agar) i łącząc z alkoholem np. pomarańczowym likierem możemy otrzymać drink w postaci kulek, które z wierzchu mają dość twardą skorupkę natomiast wewnątrz są płynne.

Sferyczny kawior to tylko jeden ze sposobów w jaki można podawać drinki. Fanom Whisky nie spodoba się zapewne fakt, że będą mogli jej skosztować w postaci pianek; zwolenników Martini napewno zaciekawi, iż będą mogli wypróbować go w formie galaretki. Dzięki Miksologii Molekularnej również drink o nazwie "Huragan" dostarczy konsumentom nie tylko walorów smakowych, ale także doznań wizualnych. Serwowany jest on bowiem, w postaci przypominającej erupcje wulkanu.

Nie tylko wnętrze jest ważne?

W kuchni molekularnej zadziwiające jest nie tylko to, co można uzyskać dzięki połączeniu ze sobą konkretnych składników, ale także to, w jaki sposób potrawy, czy też drinki są podawane. Barmani parający się Miksologią, bardzo często do serwowania drinków wykorzystują fantazyjnie powykręcane kieliszki. Zdarza się również, że na specjalne okazje, wydmuchuje się wyjątkowe kształty szkła.

Zaskakujące także jest to, że dzięki wykorzystaniu środków żelujących możemy dokładnie określić np. na jakiej wysokości szklanki mają znajdować się kostki lodu dodane do drinka.

W Miksologii tak samo jak w Kuchni Molekularnej liczy się przede wszystkim pomysłowość oraz wytrwałość. W tym zaskakującym połączeniu trzech dziedzin: fizyki, chemii oraz gastronomi większość upatruje kierunek, w jakim będzie rozwijała się nowoczesna kuchnia. Jednak czy te wspaniałe wytwory molekularne zastąpią klasycznego schabowego z kapustą i ziemniakami?

 

Ciekawi świata? Polecamy temat specjalny o kuchni indyjskiej. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 17

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 72

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25