Polacy zdobyli gwiazdkę Michelin!

Dziś w Paryżu odbyła się premiera prestiżowego Przewodnika Kulinarnego Michelin "Main Cities of Europe 2013". Wśród najlepszych europejskich restauracji, wyróżnionych słynnymi gwiazdkami, po raz pierwszy znalazła się polska restauracja - warszawska Atelier Amaro.

Inspektorzy docenili restaurację za wykorzystanie lokalnych produktów, innowacyjny styl gotowania, a także oryginalne połączenia smakowe.

Atelier Amaro komponuje swoje menu sezonowo. Serwuje między innymi żeberka z prosiaka złotnickiego w glazurze z soku z aronii czy łososia bałtyckiego w emulsji imbirowej, podanego z popcornem z prosa. Dodatkowo Wojciech Modest Amaro od niedawna pracuje nad stworzeniem laboratorium kulinarnego.

W ubiegłym roku Atalier Amaro otrzymała Wschodzącą Gwiazdkę, co było zapowiedzią obecnego wyróżnienia. Zgodnie z oczekiwaniami krytyków kulinarnych, a także nadzieją samego właściciela, w Polsce w końcu spełniło się największe marzenie każdego restauratora.

Przewodniki Michelina to jedno z najbardziej prestiżowych wydawnictw na świecie. Już samo znalezienie się restauracji na ich kartach jest ogromnym wyróżnieniem. Restauracjom przyznawane są także tzw. widelce. Cztery sztućce to nota najwyższa - obecnie dwie warszawskie restauracje cieszą się takim statusem - Amber Room i Pod Gigatnami.

Oprócz sztućców Michelin przyznaje też Bib Gourmand. Tym wyróżnieniem odznacza się restauracje, w których jakość potraw jest adekwatna do ich ceny. W Polsce ma je jedna restauracja - Butchery and Wine, która utrzymała zeszłoroczny tytuł.

Gwiazdki to wyróżnienie najwyższe. Przyznawane są przez specjalne kolegium trzech inspektorów, którzy odwiedzają lokale anonimowo. Jedna gwiazdka oznacza restaurację bardzo dobrą w swej kategorii, dwie to lokal z rewelacyjną kuchnią, a trzy to kuchnia warta nawet najdalszej podróży.

Mamy nadzieję, że pierwsza gwiazdka dla polskiej restauracji to zapowiedź kolejnych sukcesów naszych restauratorów.

Bartosz Rumieńczyk

 

Photo: Diana Domin/East News Warszawa 31/01/2010 Nagranie Programu Dzień Dobry TVN. Na zdjęciu: Wojciech Modest Amaro

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15020

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0