Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwony barszcz przygotować można na wiele sposobów. Lekki, klarowny barszcz z uszkami, który w Polsce jemy w czasie wigilijnej wieczerzy, to całkiem inna zupa niż prawdziwy barszcz ukraiński. Ta sycąca, jednogarnkowa potrawa może zastąpić dwudaniowy obiad.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 802
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 935
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 802
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 935
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Opłucz fasolę i namocz w 2 l wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 12 godzinach zalej fasolę świeżą wodą i ugotuj do miękkości (przez około 45 minut – w zależności od wielkości fasoli).
Oczyść mięso. Zalej w garnku 2,5 l nieosolonej wody. Gotuj 3-4 godziny pod przykryciem.
Obierz i pokrój na kawałki ziemniaki. Posiekaj dość drobno kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotuj wszystkie warzywa w wywarze mięsnym. Zajmie to około 30 minut.
W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce buraki. Usmaż na oleju do miękkości. Po około 20 minutach wlej na patelnię przecier pomidorowy i duś w nim buraki jeszcze przez 10 minut. Następnie dodaj do nich ocet i cukier. Wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj do wywaru buraki i fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj jeszcze kilka minut. Gotowy barszcz możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po ugotowaniu. Podawaj zupę z kleksem śmietany, udekorowaną odrobiną posiekanego koperku.