Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler uwielbia kuchnię wschodnią, a w szczególności zupy. Tym razem proponuje pyszny i treściwy barszcz ukraiński. Co prawda wykonanie barszczu jest nieco czasochłonne, ale gwarantuje doskonały smak. Najpierw gotuje się rosół, a na powstałym rosole przygotowuje się zupę, dzięki czemu barszcz jest wyjątkowo esencjonalny i aromatyczny. Kolejnym kluczem do sukcesu jest osobne podsmażenie warzyw na smalcu oraz połączenie wszystkich składników.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32546
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 905
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 326
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32546
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 905
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 326
Składniki
Opłucz mięso i włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, by zakryć mięso na 5 palców. Doprowadź wywar do wrzenia, w międzyczasie usuń pianę i gotuj na wolnym ogniu. Obierz cebulę, marchewkę i pietruszkę, przekrój wzdłuż na pół i podpiecz na suchej patelni do zrumienienia. Dodaj do mięsa warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu, a także łodyżki pietruszki. Gotuj bulion przez ok. 2 godziny. Na 15 minut przed końcem (gdy mięso będzie już miękkie) dodaj sól. Następnie odcedź bulion (warzywa możesz dodać do sałatki lub użyć jako składnik nadzienia np. pierogów), a mięso wystudź, oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.
Przejdź do przygotowania warzyw na barszcz, a zacznij od ich obrania. Następnie posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na tarce, buraki pokrój w słupki, poszatkuj kapustę, a pomidory pokrój w kostkę. Przygotuj dwie patelnie i rozpuść na nich smalec. Na jednej umieść cebulę, w drugiej buraki. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając. Do cebuli dodaj marchewkę, a do buraków ocet, po czym przesmażaj kolejne 5 minut. Wyłącz ogień pod burakami, a do cebuli z marchewką dodaj pomidory i po następnych 5 minutach zdejmij z ognia.
Zagotuj bulion wołowy, dodaj do niego ziemniaki, po 5 minutach dorzuć kapustę, a po chwili zawartość dwóch patelni oraz ugotowane w bulionie mięso. Gotuj barszcz jeszcze około 15 minut, po czym dopraw solą i pieprzem. Barszcz ukraiński możesz podawać bez dodatków, udekorować go zieleniną lub skwarkami i kwaśną śmietaną.