Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z pieczarkami może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym lub szklanką zsiadłego mleka. Tak przygotowaną kaszę możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 236
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 717
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21483
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 236
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 717
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21483
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Od czasu do czasu mieszamy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę.
Pieczarki dokładnie myjemy (w razie potrzeby obieramy), następnie kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym, klarowanym masłem.
Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy.
Poszatkowaną pietruszkę dorzucamy do pieczarek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką i natką pietruszki.
Tak przygotowane danie serwujemy solo lub z jajkiem sadzonym bądź kwaśnym mlekiem. Kaszę gryczaną z pieczarkami możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.