Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-04-2022
Przepis na proste, pożywne i pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w pikantnym sosie pomidorowym z warzywami. Całość serwowana z kaszą bulgur, którą wyróżnia niski indeks glikemiczny, a także bogactwo witamin, minerałów oraz błonnika.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 577
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 943
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3877
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 790
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 577
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 943
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3877
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 790
Składniki
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dodajemy łyżkę oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pokrojoną cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną paprykę. Następnie do warzyw dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do lekkiego zarumienienia.
Do kurczaka i warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, passatę pomidorową oraz przyprawy. Sos delikatnie dosładzamy ksyliolem (lub cukrem) do smaku i dusimy wszystko przez około 5 minut. Całość podajemy z ugotowaną kaszą bulgur i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
Danie możemy podać także z inną ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.