Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy tort. Doskonały do kawy.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 349
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1040
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 349
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1040
Składniki
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę i w trakcie dodajemy połowę cukru.
Resztę cukru ucieramy z żółtkami i do powstałej masy dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość przekładamy partiami do piany z białek i mieszamy delikatnie w taki sposób, aby piana nie opadła.
Mąkę przenną, ziemniaczaną i kakao przesiewany do miski i mieszamy ze sobą. Łączymy stopniowo z pianą i znów mieszamy w taki sposób, aby ta nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt przez 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części.
W rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy) śmietankę i zalewamy nią pokruszoną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jedną masę. Zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.
Po wystygnięciu ciasto nasączany mieszanką kawy i soku pomarańczowego po czym przekładamy masą czekoladową. Proces powtarzamy na kolejnej warstwie i na koniec polewamy wszystko pozostałą masą. Odstawiamy na noc do lodówki. Tort można udekorować posypką lub owocami.