Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszysty sernik zaskoczy twoich bliskich swoim smakiem. Sekret tkwi w dwóch składnikach, a mianowicie słodkiej śmietanie i pianie z białek. Dzięki temu ciasto jest lekkie jak piórko, jednocześnie ma klasyczny smak. W tym przepisie przedstawiamy sernik bez spodu.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 180
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do wystudzenia. Teraz oddziel białka od żółtek. Ubij je na gęstą i sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Z kolei żółtka połącz z cukrem białym i waniliowym, a następnie zmiksuj je na wysokich obrotach. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta.
Twaróg połącz z masą jajeczną, a następnie stopniowo wlewaj ostudzone masło. Wsyp budyń i wymieszaj delikatnie, najlepiej z pomocą szpatułki. Przygotuj śmietanę, niech będzie mocno schłodzona. Umieść ją w wysokim naczyniu i ubij na sztywną pianę. Teraz na przemian dodawaj bitą śmietanę i ubite białka do masy serowej, delikatnie mieszając składniki aż się połączą.
Sernik wylej do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza bez termoobiegu i zostaw na kolejne 70-80 minut. Sernik warto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.