Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z ciasta drożdżowego,które rośnie w chłodnym miejscu np w lodówce. Przepis dostałam od mojej teściowej.
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 371
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 167
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 371
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 167
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną odstawić. Masło posiekać z mąką. Dodać 2 jajka sól i roztare drożdże. Zagnieść ciasto przykryć ściereczką i postawić do lodówki lub inne chłodne miejsce na minimum 2 godz (można zostawić a noc) Potem podzielić na 4 części. Każdą wałkować na placek grubości ok 5mm w kształcie koła. Następnie pokroić w trójkąty ( jak pizzę wyjdzie 8 z jednego placka).Nakładać nadzienie na szerszym brzegu i zwijać rogaliki do wierzchołka trójkąta. Uformować rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 180°C na złoto. Wystudzić na kratce posypać cukrem pudrem. Smacznego.