Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może skusicie się na obiad zrobiony w innej formie a mianowicie skrzydła, ćwiartki lub uda ? W takie upały jak teraz przechodzą nie chce się jeść a już nie mówiąc o gotowaniu, ale ja sobie nie wyobrażam nie zjeść gotowanego po prostu uwielbiam gotować i już chyba mi to weszło w krew że codziennie muszę mieć co innego ugotowanego.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22631
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 112
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 317
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22631
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 112
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 317
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Składniki
Do garnka wlać litr wody, włożyć skrzydła indycze dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę dowolną z solą. Skrzydła gotować do całkowitej miękkości mięsa, ( można sprawdzić nożem lub widelcem czy są już całkowicie miękkie ). Skrzydła wyłożyć na durszlak do ostygnięcia. ( Ja wywaru nie wylewam jutro ugotuję na nim pyszną zupkę ).
Jak już skrzydła ostygły, jajka roztrzepać w miseczce widelcem dodając do nich pół łyżeczki przyprawy z solą lub soli. W roztrzepanych jajkach zanurzyć skrzydło następnie w bułce tartej i znowu w roztrzepanym jajku.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, ułożyć przygotowane w panierce skrzydła i smażyć na średnim ogniu z bu stron na złoty kolor. Skrzydła w panierce nie wchłaniają w siebie dużo tłuszczu, a dzięki obgotowaniu i usmażeniu w panierce w środku są wilgotne a z wierzchu chrupiące.
Tak przygotowane skrzydełka podałam z ziemniakami młodymi okraszonymi tłuszczem ze skrzydełek oraz surówka z cebuli oraz pomidora czerwonego i żółtego w śmietanie. Jeśli ktoś nie lubi skrzydełek równie dobrze i w ten sam sposób można przyrządzić ćwiartki czy udka kto jak woli.