Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli twoje krzewy w tym roku obrodziły i zastanawiasz się nad tym, co zrobić z jeżyn, to odpowiedź jest jedna - sok. To prawdziwa klasyka domowych przetworów - naturalny, intensywnie owocowy i pełen aromatu. Szczególnie jeśli szukasz niezawodnego sposobu na wzmocnienie organizmu w sezonie jesienno-zimowym, to sięgnij po sok z jeżyn. Właściwości lecznicze tego napoju są powszechnie znane, zawiera on dużo witaminy C, antyoksydantów i wspiera naturalną odporność. Przepis na napój z jeżyn jest bardzo prosty. Napój, który powstanie, można pić rozcieńczony z wodą, dodawać do herbaty lub polewać nim naleśniki, budynie czy lody.
Masz owoce i zastanawiasz się, jak przygotować sok z jeżyn? Przepis na przetwory naszego autorstwa pozwoli ci go szybko przyrządzić. Na początku najważniejsze jest dokładne przebrane i umycie owoców - jeżyny są delikatne, dlatego najlepiej opłukać je na sitku, a następnie rozłożyć na papierowym ręczniku, aby dokładnie odciekły.
Duszenie jeżyn to etap, podczas którego owoce oddają swój cały smak i aromat. Warto to robić na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło. Dzięki odrobinie wody owoce szybciej puszczą sok i nie będą przywierać do dna garnka. Jeśli chcesz uzyskać bardziej klarowny sok z jeżyny, nie rozgniataj owoców zbyt mocno - wystarczy, że same się rozpadną pod wpływem ciepła.
Dodatek soku z cytryny ma nie tylko znaczenie smakowe, ale też techniczne - cytryna działa jak naturalny konserwant, poprawia kolor soku z jeżyn i pomaga w jego przechowywaniu bez pasteryzacji. W tym procesie pomaga też jeszcze jeden składnik – cukier. On również pełni również rolę środka konserwującego, tworząc sok z jeżyn. Ile cukru dodać? W naszym przepisie podajemy, że powinien to być 1 kg.
Nie warto znacząco zmniejszać jego ilości, jeśli chcesz przechowywać sok przez wiele miesięcy. Oczywiście, jeśli nie zależy ci na długim przechowywaniu i chcesz, żeby napój był dietetyczny, to przygotuj sok z jeżyn bez cukru.
Po dodaniu cukru gotuj całość do momentu, aż całkowicie się rozpuści - to bardzo ważne, by nie został on na dnie. Przecedzanie przez gazę pomoże pozbyć się resztek owoców i pestek, co sprawi, że sok będzie gładki i bardziej elegancki w konsystencji. Możesz też użyć drobnego sitka, jeśli nie zależy ci na idealnej klarowności.
Na koniec - słoiki i zakrętki powinny być idealnie czyste i suche. Można je wcześniej wyparzyć wrzątkiem lub podgrzać w piekarniku przez kilka minut. Gorący sok wlewaj ostrożnie, a po zakręceniu odwróć słoiki do góry dnem, by utworzyć próżnię i dodatkowo zabezpieczyć przetwory.
Jednym z najprostszych sposobów na wzbogacenie soku z jeżyn jest dodatek soku z cytryny - nie tylko podkręca smak, dodając lekkiej kwaskowatości, ale też wspomaga jego trwałość dzięki właściwościom konserwującym. Alternatywnie możesz dodać odrobinę soku z pomarańczy lub limonki, by uzyskać cytrusową nutę.
Jeśli chcesz stworzyć sok z jeżyn na zimę, to warto dodać do gotującego się naparu kawałek kory cynamonu, kilka goździków lub szczyptę imbiru. Taki sok idealnie sprawdzi się jako baza do grzańca bez alkoholu lub herbaty.
Osoby, które preferują łagodniejsze smaki, mogą poeksperymentować z dodatkiem innych owoców leśnych, np. malin, porzeczek lub borówek. Wystarczy dodać ich garść do jeżyn podczas gotowania - dzięki temu sok zyska delikatnie zmodyfikowany smak i jeszcze więcej witamin.
Warto też rozważyć miód jako zamiennik części cukru - nie tylko nadaje głębszy smak, ale też ma dodatkowe właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające. Pamiętaj tylko, że miód należy dodawać dopiero po lekkim przestudzeniu soku, by zachować jego wartości odżywcze.
Regularne picie domowego soku z jeżyn może mieć pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowia - zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przede wszystkim wspiera odporność. Jest bogaty w witaminę C, dlatego też sok z jeżyn na przeziębienie jest dobrym wyborem. Z tego względu warto podawać go już profilaktycznie, np. rozcieńczony z wodą lub herbatą, jako codzienną porcję witamin.
Jeżyny są również źródłem antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu może on mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jeśli chcesz wesprzeć pracę układu krążenia i spowalniać procesy starzenia się organizmu to sięgnij po sok z jeżyn. Właściwości tego napoju pomaga też w pracy układu pokarmowego.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25049
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25049
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 157
Składniki
Jeżyny dokładnie myjemy, przebieramy i odsączamy na sitku.
Odsączone owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i dusimy przez około 20 - 30 minut do momentu, aż jeżyny puszczą sok.
Następnie dodajemy cukier i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Składniki mieszamy. Całość gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący sok przelewamy przez gazę i zlewamy do słoików.
Słoiki zakręcamy i układamy na kuchennym blacie do góry dnem. Przestudzone słoiki znosimy do spiżarni. Sok z jeżyn nie wymaga pasteryzacji.