Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sok z jeżyn nie ma sobie równych. Jego regularne spożywanie zwiększy naszą odporność, wzmocni serce i usprawni pracę układu odpornościowego. Można pić go na zimno po rozcieńczeniu z wodą lub potraktować jako syrop do herbaty.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 334
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 559
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 334
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 559
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1040
Składniki
Jeżyny dokładnie myjemy, przebieramy i odsączamy na sitku.
Odsączone owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i dusimy przez około 20 - 30 minut do momentu, aż jeżyny puszczą sok.
Następnie dodajemy cukier i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Składniki mieszamy. Całość gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący sok przelewamy przez gazę i zlewamy do słoików.
Słoiki zakręcamy i układamy na kuchennym blacie do góry dnem. Przestudzone słoiki znosimy do spiżarni. Sok z jeżyn nie wymaga pasteryzacji.