Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa piwna z dodatkiem ostrego sera to propozycja pochodząca z kuchni niemieckiej. Danie jest kremowe i mocno pikantne, ale z powodzeniem możesz sterować ostrością poprzez dodawanie mniejszej lub większej liczby papryczek jalapeno. Zupa jest świetną propozycją na deszczowe dni. Bardzo dobrze rozgrzewa. Jest też pożywna i z pewnością zaspokoi głód na długo. Jej kolejnym plusem jest szybkość i prostota przygotowania.
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 80
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1013
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 80
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1013
Składniki
Na głębokiej patelni podsmaż boczek do zrumienienia. Odłóż go na bok, pozostawiając tłuszcz na patelni.
Cebulę i oba rodzaje papryki bardzo drobno posiekaj, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Włóż warzywa na patelnię i smaż je razem przez ok. 5 minut do miękkości.
Dodaj masło i rozpuść je. Posyp całość mąką i energicznie mieszaj do połączenia składników.
Wlej piwo i ponownie mieszaj go zgęstnienia. Powoli wlej bulion, a następnie śmietanę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodawaj partiami starty ser cheddar. Mieszaj do rozpuszczenia.
Dopraw zupę do smaku i dodaj połowę usmażonego wcześniej i pokruszonego boczku.
Zupę piwną podawaj na ciepło, udekorowaną pokruszonym boczkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.