Do góry

Newsy

Pomysły na pyszną kiełbasę, kaszankę i szaszłyki

Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków.

Fot. materiały prasowe
Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.
Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich grilla. Produkty można podawać solo lub pokusić się o nieco bardziej wymagające dania. My proponujemy kiełbasę w marynacie na ostro, kaszankę z ziemniakami i cebulą oraz szaszłyki z kiełbasą i boczkiem. Obiecujemy, że będzie pysznie!

Kiełbasa w marynacie na ostro

(czas przygotowania: 25 min)
Składniki główne:

  • 6 kiełbas (np. z karkówką od JBB Bałdyga)
  • Szklanka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule

 

Sposób przygotowania:
Ketchup, musztardę, ostrą paprykę i oliwę dokładnie wymieszaj. Kiełbasę ponacinaj, przełóż do marynaty i odstaw na kilka godzin do lodówki. Cebul obierz i pokrój w plasterki. Zamarynowaną kiełbasę i pokrojoną cebulę grilluj na tacce, aż się zarumieni.

Kaszanka z ziemniakami i cebulą

(czas przygotowania: 45 min)
Składniki:

  • 4 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga)
  • 8-10 drobnych młodych ziemniaków
  • 3-4 małe czerwone cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • Oliwa
  • Suszony rozmaryn
  • Sól i pieprz
  • Zielona cebulka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w posolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, skrop niewielką ilością oliwy oraz dopraw pieprzem i rozmarynem. Kaszankę ułóż na tackach do grillowania i skrop oliwą. Dołóż ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Grilluj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wszystkie składniki się zarumienią. Podawaj z posiekaną zieloną cebulką.

Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem

(czas przygotowania: 25 min)
Składniki:

  • 3 kiełbasy (np. z linii RACH, CIACH GRILL od JBB Bałdyga)
  • 200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Przyprawa grillowa

Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Boczek (bez skóry) w kostkę. Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Nabij składniki naprzemiennie na patyczki. Gotowe szaszłyki posyp przyprawą grillową. Grilluj z każdej strony, aż mięso się zarumieni.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń