Do góry

Newsy

Poznaj moc niepozornej kalarepy

W ostatnim czasie Polacy zachwycili się egzotycznymi produktami, które uznawane są za prawdziwe bomby witaminowe i panaceum na większość dolegliwości. Tymczasem zapomnieliśmy o równie zdrowych warzywach, które możemy wyhodować we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa.

Fot. 123RF

Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie uwzględnialiście jej w swojej diecie, to już najwyższy czas to zmienić. Wasz organizm z pewnością będzie wam za to wdzięczny.

Kalarepa jest europejskim warzywem, które doskonale znano już w starożytnym Rzymie. Nie potrzeba było wiele czasu, aby jej zalety docenili również mieszkańcy innych państw. Jednak na polskie stoły warzywo to trafiło dopiero w XIX wieku i bardzo szybko stało się istotnym elementem diety. W późniejszych czasach nieco o nim zapomnieliśmy, ale wszystko wskazuje na to, że w ostatnich latach kalarepa ponownie wraca do łask.

Na straganach możemy znaleźć różne odmiany tego warzywa, między innymi zieloną i fioletową. W naszych sklepach jest ono dostępne niemal przez cały rok. Jednak te najsmaczniejsze i najdelikatniejsze, młode kalarepki, które jemy nawet na surowo, możemy kupić właśnie wiosną. Najlepiej jest wybierać średniej wielkości, dosyć ciężkie bulwy. Wówczas możemy mieć pewność, że zakupiona kalarepa będzie naprawdę smaczna. W temperaturze pokojowej możemy ją przechowywać maksymalnie trzy dni. Nieco dłużej wytrzyma w lodówce.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem! Kliknij!

Niezwykle właściwości zwykłej kalarepy

Jest wiele powodów dla których powinniśmy polubić kalarepę. Jednym z najważniejszych jest jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Czy wiedzieliście, że nieduża, stugramowa porcja tego warzywa całkowicie pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Dzięki niej zadbacie o to, aby wasz układ immunologiczny działał sprawnie, a wszystkie substancje odżywcze prawidłowo się wchłaniały. Ponadto, w kalarepie znajdziecie również witaminy z grupy B, które doskonale wpływają na pracę układu trawiennego i nerwowego. Poza witaminami, w tym warzywie znajdziemy również szereg niezbędnych dla zdrowia pierwiastków, w tym magnez, jod, potas, wapń, żelazo oraz miedź. Z pewnością zainteresuje was również informacja, że kalarepa zawiera w sobie sporo błonnika oraz beta-karoten. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o dobry wzrok, prawidłową perystaltykę jelit, a także zadbać o to, abyśmy w przyszłości nie mieli problemów z miażdżycą.

Kalarepa jest bardzo lekkostrawna, a wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie, gdyż zawiera zaledwie 27 kcal. Spokojnie możemy również podawać ją dzieciom. Co ciekawe, to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy, sulforafan, izotiocyjaniany oraz indol-3-karbinol, które są uznawane za naturalne substancje, pomagające zapobiegać rakowi.


Zobacz też: 10 zaskakujących pomysłów na śniadania. Kliknij!

10 zaskakujących pomysłów na śniadania. Kliknij!

 

Uwaga na bakterie!

Jedząc kalarepę powinniśmy jednak zachować ostrożność oraz podstawowe zasady higieny. Ponieważ warzywo to rośnie w ziemi, na jego łodygach mogą gromadzić się jaja pasożytów, a nawet bakterii E-coli. W trosce o nasze zdrowie, powinniśmy zawsze przed zjedzeniem umyć ją w gorącej wodzie oraz pozostawić na kilka minut w roztworze soli kuchennej. Na kalarepę, powinny szczególnie uważać osoby, mające problemy z tarczycą. Podobnie jak wiele innych warzyw krzyżowych, zawiera w sobie substancje, które mogą nasilić te dolegliwości. Z tego względu, w niektórych wypadkach, wprowadzenie kalarepy do diety powinno być skonsultowane z lekarzem.

Kalarepa w kuchni

Kalarepa ma niemal nieskończoną ilość zastosowań kulinarnych. Warzywo to jest bardzo uniwersalne, a jego smak nie dominuje potraw, dlatego jedynym ograniczenie będzie stanowić tylko nasza wyobraźnia. Młodą kalarepkę możemy jeść na surowo, dzięki czemu świetnie sprawdza się w lekkich, wiosennych sałatkach. Mało kto wie, że jadalne są również liście kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do surówki lub kanapki. Warto również spróbować kalarepy w formie, zapiekanej, duszonej lub smażonej. Doskonale łączy się z sezonowymi warzywami oraz stanowi wręcz wymarzony dodatek do mięs. Fantastycznym sposobem na wykorzystanie dużej ilości kalarepy będzie przygotowanie z niej zupy lub przetworów, które pozwolą nam cieszyć się jej smakiem nawet poza sezonem.

Nie masz pomysłu na kalarepę? Wykorzystaj przepisy naszych użytkowników. Kliknij w wybrane zdjęcie!

Zupa z Kalarepy. Kliknij!Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu. Kliknij!Roladki wieprzowe z kalarepą w sosie z cukinii. Kliknij!Sałatka Kiszone warzywa, dobre do wódki. Kliknij!Jarzynowe carpaccio. Kliknij!

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń