Do góry

Newsy

Poznaj przepisy półfinalistów konkursu BlogerChef

Konkurs trwa! Zobacz przepisy, które zostaną wykonane przez uczestników w II półfinale. Który z przepisów zachwycił Cię najbardziej? Oceń!

Ewelina Kittner

Danie główne

Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami

Krótki opis:

Moja propozycja na obiad to gulasz wołowy z aromatycznymi suszonymi pomidorami. Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne. Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną. Gorąco polecam.

 

Składniki

- 400-500g mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 4-6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie (4 kuleczki)
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
-1 łyżka śmietany



Opis przygotowania

Przygotowanie : Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.



 

***


Deser

Czarne pierogi z serem i gorzką czekoladą

Krótki opis

Niezwykle cienkie ciasto z dodatkiem kakao a w środku słodki biały ser z kawałkami gorzkiej czekolady. Chyba bardziej nie można sobie osłodzić popołudnia!

 

Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła
- 2 łyżki kakao
- 250g twarogu zmielonego
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko



Opis przygotowania

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę i kakao. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Do miseczki wrzuć ser, dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do sera i delikatnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż ser i sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.





Nazwa mojego bloga Anyzkowo




Katarzyna Bartoń

Nazwa dania

Pieczona polędwica w posypce z orzechów włoskich z pieczoną papryką i z puree selerowo - ziemniaczanym podanym na jabłkach

Krótki opis

Danie opiera się na wieprzowinie, która typowa jest w diecie Polaków, jednak trudna w przyrządzaniu. Ograniczenie czasowe wymusiło zastosowanie drastycznej metody marynowania, czyli szprycowanie. Jako przyprawę wybrałam czubrycę, typową dla kuchni bułgarskiej i połączyłam ją z aroamtycznym alkoholem i kwaskowatym sokiem z granatów. Dodatkiem jest typowo polskie warzywo, czyli ziemniaki w wersji z dodatkami - tym razem z selerem i świeżym etsragonem, który nadał ciekawego aromatu. Kompozycję dopełniają jabłka podsmażane i aromatyzowane również estragonem.

 

Składniki:

- 1 duża polędwica wieprzowa
- 50ml soku z granatu
- 25 ml brandy
- 25ml oleju z orzechów laskowych
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- 2 duże szczypty morskiej soli
- czarny pieprz
- 1 papryka czerwona
- wędzona papryka
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
Na puree i jabłka:
- 1 duży seler
- 2 duże ziemniaki
-1 cebula biała
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki świeżego estragonu
- morska sól
- biały pieprz
- 1 jabłko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 2 gałązki estragonu



Opis przygotowania

Mieszamy w shakerze składniki marynaty: sok z granatu, brandy, olej, pół łyżeczki czubrycy, sól. Wstrzykujemy marynatę w polędwicę. Na wierzchu posypujemy resztą czubrycy i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy na talerzu na 20 minut. Następnie kroimy paprykę czerwoną na ćwiartki i układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy wędzoną papryką. Kładziemy na nią polędwicę i posypujemy orzechami. Wierzch lekko pędzlujemy oliwą z oliwek. A w papryki wlewamy marynatę pozostałą na talerzu. Zawijamy papier. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia odkrywamy mięso, by przypiekło się z wierzchu. Puree: Seler i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy najpierw cebulkę, a następnie dorzucamy seler i ziemniaki. Doprawiamy solą, dolewamy ? szklanki wody i dusimy 20 minut. Po tym czasie doprawiamy puree białym pieprzem. Dokładamy 2 łyżki masła i ubijamy na gładką masę. Na końcu dorzucamy drobno posiekane listki estragonu i mieszamy. Jabłko kroimy na kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Podsmażamy chwilę z obu stron, ale nie rumienimy. Zalewamy sokiem z cytryny i wrzucamy całe gałązki estragonu. Dusimy jeszcze 3 minuty. Na tak przygotowanych jabłkach układamy na talerzu puree selerowo - ziemniaczane.



 

***



Nazwa przystawki

Kaszanka z musem cebulowym zapiekana w jabłku pod musztardą francuską

Krótki opis

Przygotowanie przystawki oparłam o typowe polskie składniki. Wybrałam kaszankę z dodatkiem wątróbki, której smak zaostrzyłam dodatkiem musu cebulowego z estragonem i francuską musztarda ziarnistą. Ciekawej nuty smakowej dodaje całości kwaśne pieczone jabłko. Coś z pozoru niepasującego stworzyło udany mariaż.

 

Składniki:

- 2 kaszanki
- 3 jabłka szara reneta - musi to być kwaśna w smaku odmiana
- 3 białe cebule
- 1 łyżka masła
- 6 kopiastych łyżeczek musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki listków świeżego estragonu
- pieprz czarny, sól



Opis przygotowania

Z jabłek wybieramy łyżeczką do kulek miąższ, zostawiając 0,5-centymetrowy rant. Cebulę kroimy na ćwiartki i siekamy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę, dolewamy ocet jabłkowy i przyprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Miksujemy na mus przesmażoną i przyprawioną cebulę, a następnie dodajemy drobno posiekane listki estragonu, mieszamy. Kaszanki kroimy na 0,5-centymetrowe plasterki. W jabłka układamy warstwę kaszanki, na nią mus cebulowy, znowu kaszankę i dalej mus cebulowy. Ostatnią warstwę musi stanowić kaszanka, którą smarujemy na wierzchu musztardą francuską - po 2 łyżeczki na jabłko. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.





Nazwa mojego bloga Rozważania o kuchni i nie tylko



Paweł Urbański

Nazwa dania

Pierogi z kaszanką i jabłkiem

Krótki opis

Dzięki temu przepisowi jedzenie pierogów to zupełnie nowe doświadczenie kulinarne.

 

Składniki:

Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz z kaszanki
- 1 kaszanka
- 1 nieduża cebula
- 1/2 startego na dużym oczku jabłka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku



Opis przygotowania

Przygotowujemy ciasto, czyli zagniatamy wszystkie składniki, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste. Odkładamy je na czas przygotowania farszu pod przykryciem. Przygotowujemy farsz z kaszanki. Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy do niej kaszankę i rozgniatamy widelcem. Do kaszanki dokładamy starte jabłko, doprawiamy majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu. Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowane wcześniej ciasto wałkujemy, tak aby było bardzo cienkie i lepimy małe pierożki (wykrawam je filiżanką do espresso), które gotujemy przez kilka minut we wrzącej i dobrze osolonej wodzie. Ugotowane pierogi hartujemy przez minutę w garnku z zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowane pierogi smażymy na złoty kolor i podajemy ukraszone smażoną cebulką ze skwarkami.



 

***



Nazwa przystawki

Mus buraczano - malinowi

Krótki opis

Świetna przystawka o zaskakującym smaku, która może zagościć na wigilijnym stole.

 

Składniki na 15 porcji:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l wody
- 10 - 15 dag domowej konfitury z malin
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki estragonu
- ser feta
- orzechy włoskie
- krem balsamiczny
- listki młodego szpinaku lub mięty



Opis przygotowania

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Na zimną oliwę wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i podsmażamy go na małym ogniu do momentu, aż zacznie "śpiewać". Do garnka dodajemy buraki i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy, wodę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Kiedy buraki będą już miękkie do garnka dodajemy konfiturę z malin. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy całość przez 5 - 10 minut, aż odparuje nam 1/3 płynu. Buraki zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki mus (najlepiej mus przetrzeć jeszcze przez sito). Tak przygotowany mus buraczano - malinowy podajemy z pokruszonym serem feta, uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Całość dekorujemy kremem balsamicznym i listkiem szpinaku bądź mięty.





Nazwa mojego bloga Kuchnia Słonia



Anna Grzesiak

Nazwa dania

Mistrzowskie placki ziemniaczane z gulaszem

Krótki opis dania

Mistrzem tego dania jest mój Tata. Nauczył się go mieszkając na Węgrzech. Jest takie aromatyczne i pikantne, że ślinka cieknie!

 

Składniki:

- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka płaska pieprzu
- 1 kg mięsa wieprzowego od pieczeni pokrojonego w kostkę
- 1 papryczka chili
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól - oliwa z oliwek
- łyżka masła



Opis przygotowania

Wszystkie składniki trę na tarce albo przez maszynkę i łączę ze sobą. Odcedzam wodę i zbieram łyżką skrobię, która powstała. Smażę na patelni grubo zalanej olejem do smażenia. Na gorące placki nakładam gulasz i łyżkę śmietany. Najlepiej smakuje z maślanką do picia. Mięso nacieram czosnkiem, solą, oliwą z oliwek i papryczką chili. Zostawiam na minimum 3 godziny. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso i smażę aż będzie miękkie. W rondelku na oliwie i maśle, duszę cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaję gotowe, miękkie mięso i podlewam mąką ziemniaczaną połączoną z wodą aby nieco zagęścić. Przyprawiam do smaku.



 

***



Nazwa deseru

Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem

Krótki opis

Polskie gruszki, polski cukier, polska nalewka :) Nie może być nic lepszego :)

 

Składniki

- 4 gruszki
- 375 ml słodkiego wina
- 4 goździki
- 2 laski wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru
- 250 g cukru zwykłego
- 32 ciasteczka czekoladowe
- 250 ml mleka
-125 ml śmietany
- 3 żółtka



Opis przygotowania

Gruszki: Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Krem: W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki. Paluszki Karmelowe: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia. Dekoracja: Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.





Nazwa mojego bloga A BITE TO EAT



Walentyn Pankiewicz

Nazwa dania

Russkoje żarkoje

Krótki opis

Rosjanie potrafią rozgrzać i nie chodzi tylko o to, że do każdego posiłku można się napić wódeczki. Dania, które jadałem chętnie w dzieciństwie, rozgrzewają mnie nie tylko wspomnieniami, ale przede wszystkim bogactwem smaku, zapachu. Żarkoje, takie jakie zwykłem jadać u babci w Moskwie. Zapiekane mięso, warzywa, a wszystko skąpane we wspaniałym bulionie.

 

Składniki:
- ok. 600 g chudego mięsa (wołowego, cielęcego lub wieprzowego)
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego korzenia selera
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 400 ml ciemnego bulionu (wołowego)
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 100 ml kwasu chlebowego lub białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- natka pietruszki
- masło oliwa z oliwek



Opis przygotowania

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa kroimy - ziemniaki oraz cebulę w dużą kostkę, seler w mniejszą, marchew oraz pietruszkę w talarki. Czosnek siekamy. Po kolei smażymy i przenosimy donaczynia do zapiekania: ziemniaki i czosnek na maśle, marchew, pietruszkę i seler na oliwie. Mięso kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy z każdej strony na oliwie, do uzyskania z złotego koloru. Przekładamy do naczynia z usmażonymi warzywami. Całość zalewamy bulionem, tak, aby składniki wystawały około 1 cm ponad jego powierzchnię. Dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) na około 15 minut. Po tym czasie dolewamy 100 ml kwasu chlebowego lub wino i zapiekamy jeszcze około 10-15 minut. Na ostatnie 5 minut dodajemy 4 łyżki gęstej śmietany. Po wyjęciu posypujemy "bogato" posiekaną natką pietruszki. Podajemy w głębokich talerzach z odrobiną powstałego wywaru.



 

***



Nazwa deseru

Deserowy mus żurawinowy

Krótki opis
Niesamowicie lekki, ale jakże zaskakujący deser - mus żurawinowy. Każdemu zapewne mus żurawinowy kojarzy się z dodatkiem do mięs czy serów. W tym przypadku tak nie jest. Ma on konsystencję pianki i najlepiej smakuje z mlekiem. Tak w dzieciństwie podawała mi go moja babcia, tak serwowała to moja mama. Prawdę mówiąc wolę go zjeść bez żadnych dodatków - sam w sobie jest po prostu wyjątkowy.

 

Składniki
- 1 szklankę świeżych lub mrożonych żurawin
- 3 szklanki wody
- 1 szklankę cukru
- 3 łyżki stołowe kaszy manny



Opis przygotowania

Całą szklankę żurawin oraz 1/3 szklanki wody umieszczamy w naczyniu, w którym rozduszamy jagody. Wyciśnięty sok cedzimy i odstawiamy do zamrażalnika. Odciśnięte jagody umieszczamy w rondelku z pozostałą wodą (2 i 2/3 szklanki) i gotujemy przez około 20-25 minut. Powstały w ten sposób odwar cedzimy do innego rondelka - jagody już możemy wyrzucić. Dodajemy 3 łyżki kaszy manny i mieszając od czasu do czasu, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę cukru i mieszając doprowadzamy do wrzenia (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Zdejmujemy z ognia. Przelewamy gorący płyn do miski, dodajemy sok z zamrażalnika i ubijamy mikserem na dużych obrotach do konsystencji białek na bezę. W tym czasie masa zostanie całkowicie schłodzona. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Mus zetnie się na tyle, że będzie stabilną pianką, jednak jego konsystencja zawsze będzie półpłynna. W tym cały jego urok.





Nazwa mojego bloga Twardy Szparag



Małgorzata Ostrowska

Nazwa dania

Soljanka z polędwicy

Krótki opis dania

Tradycyjne danie kuchni rosyjskiej o słono-kwaśnym smaku, uzyskanym dzięki dodatkom i przyprawom.

 

Składniki

- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 kiszone ogórki
- 2 łyżki pomidorów krojonych z puszki
- 1litr bulionu miesnego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1 cytryna



Opis przygotowania

1. Polędwiczki pokroić w cienkie paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki obrać i pokroić w półkrążki.
3. Rozgrzać olej, wrzucić polędwiczki i podsmażyć na ostrym ogniu.
4. Dodać cebulę, posolić i smażyć dalej mieszając.
5. Wlać bulion, dodać ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy i gotować ok. 20 minut.
6. Na maśle przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa.
7. Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać natkę i pokrojone w plasterki oliwki.
8. Zupę rozlać do miseczek z cytryną pokrojoną w plasterki i podawać z bagietką.



 

***



Nazwa deseru

Pieczone jabłka z żurawiną

Krótki opis

Połączenie delikatnego jabłka z wyraźnym smakiem żurawiny to deser często goszczący na polskich stołach.

 

Składniki:

- 4 jabłka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
Do duszenia jabłek:
- 3/4 szklanki białego wina
-1 cytryna
- 2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 2 żółtka
- 3 białka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cukier puder do posypania




Opis przygotowania

1. Jabłka obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne.
2. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, dodać wino, cukier i zagotować w szerokim garnku.
3. Włożyć połówki jabłek, obok żurawinę i dusić pod przykryciem 5 minut.
4. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem wanilinowym i mąką.
5. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, lekko przemieszać.
6. Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, w miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawinę.
7. Rozłożyć ciasto na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, zapiekać w 200 st.C przez 6 minut.
8. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.





Nazwa mojego bloga To co kocham



Magda Teresiak

Nazwa dania

Beef Strogonoff

Krótki opis

Klasyka podawania wołowiny. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Idealne danie na zimowe mroźne wieczory.

 

Składniki (dla 4-6 osób)
- polędwica wołowa 500g
- cebula 100g
- pieczarki 150g
- masło 20-30g
- wywar drobiowo-wołowy 500ml
- śmietana 100ml
- koncentrat pomidorowy 100g
- musztarda sarepska 20g
- wódka czysta 50ml
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia



Opis przygotowania

Cebulę koimy w piórka, czosnek w plastry, pieczarki na 8, polędwicę na grube paski i oprószamy ją w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładamy obtoczone w mące mięso. Gdy wszystkie płyny odparują dolewamy wódkę i podpalamy. Po wygaśnięciu płomieni dodajemy musztardę, koncentrat i zalewamy wszystko wywarem. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i surowe masło. Doprawiamy do smaku.



 

***



Nazwa przystawki

Zupa borowikowa

Krótki opis przystawki

Polska rozgrzewająca zupa idealna na zimę.

 

Składniki:

-Wywar grzybowy lub grzybowo-drobiowy 2l
- włoszczyzna pokrojona w cienkie paski 300g
- ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane 150g
- borowiki (mogą być mrożone) pokrojone w kostkę 250g
- masło 15g



Opis przygotowania

Na rozgrzanym maśle podsmażamy borowiki i włoszczyznę. Zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki.
Nazwa mojego bloga Kulinarna Piniata



 



Alicja Drzewiecka

Nazwa dania

Tarta z brukselką

Krótki opis

Mój mąż niestety nie podziela mojeo zamiłowania do brukselki. Zastanawiałam się jakie danie mimo towarzystwa brukselki z chęcią zje.Okazało się,że tartą był zachwycony.

 

Składniki dania

Na ciasto:
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli

Na farsz:
- 500g brukselki
- 3 jaja + 2 białka
- 200 g tartego sera żółtego
- 3 łyżki śmietany12 %
- łagodna,mielona papryka
- czosnek
- sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa



Opis przygotowania

Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.50 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się na jesienne,chłodne dni).Wylać całość na surowy spód.Na wierzchu poukładać połówki brukselki. Zapiec w temepraturze 180 stopni ok.40 minut.Tarta będzie gotowa,gdy masa w środku dobrze się zetnie a całość apetycznie zezłoci. Smacznego!



 

***



Nazwa deseru

Tarta gruszkowo-morelowa

Krótki opis przystawki

Cudowna,delikantna tarta o bardzo wyrazistym smaku.Delikatne ciasto,wspaniałe gruszki zwieńczone morelą a na wierzchu grupiące orzechy.



Składniki

- 250g ciastek digestive
-10 łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- duży cukier wanilinowy
- 250g masła
- 5 gruszek
- 2 słoiczki konfitury morelowej
- orzechy krojone

Opis przygotowania

Kruszymy ciastka i łączymy je z pozostałymi suchymi produktami. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto.Wyklejamy nim formę do tarty.Na wierzch układamy krojone w plasterki gruszki i posypujemy orzechami.Zapiekamy 50 minut temperaturze 200 stopni.Nast

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natasza 13 lutego 2013 chyba przy deserze jest dodane błędne zdjęcie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń