Do góry

Newsy

Proste sposoby na idealne ciasto

Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt?

Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami.

Które z ciast można miksować?

Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji.

Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym, którego bazą są białka - można je ubić w mikserze, jednak połączenie ich z resztą składników powinno odbywać się za pomocą drewnianej łyżki lub plastikowej z sylikonowym zakończeniem, w przeciwnym razie białka mogą opaść, a samo ciasto stanie się ciężkie i zakalcowate.

Ciasto drożdżowe - do jego wyrabiania można użyć robota kuchennego, ale na wolnych obrotach i ostrożnie. Po dokładnym wymieszaniu składników należy zostawić je pod przykryciem, w ciepłym miejscu przez około pół godziny, do wyrośnięcia.

Pierwszy etap, czyli mieszanie składników przy wyrabianiu ciasta kruchego może się odbyć za pomocą robota kuchennego, jednak w mikserze pojawi się nam kruszonka, którą należy zagnieść rękami, po czym włożyć do zamrażalnika.

Wyrabianie ciasta

Wyrabianie ciasta to najważniejszy etap przygotowywania wypieku. Jeżeli popełnimy tutaj błąd, to na pewno nasze słodkości nie wyjdą tak, jak byśmy chcieli.

Składniki, które posłużą nam do wyrabiania ciasta, powinny być w temperaturze pokojowej, chyba, że przepis wyraźnie mówi o produktach prosto z lodówki. Dlaczego temperatura jest taka ważna? Otóż składniki w temperaturze pokojowej, takie jak jajka, masło albo mleko bardzo łatwo wiążą się z innymi produktami. Dzięki czemu powstaje emulsja, w której wnętrzu znajduje się powietrze. Podczas pieczenia bąbelki powietrza powoli wydostają się z ciasta, co powoduje jego spulchnianie. Zimne składniki natomiast, spowodują, że masa zrobi się bardzo gęsta.

Pamiętajmy, aby produkty, których będziemy używać do wyrabiania ciasta wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed ich użyciem. Jeżeli zapomnieliśmy o tym, albo po prostu nie mamy czasu, możemy pokroić masło w kostkę i włożyć je na kilka sekund do mikrofalówki, a jajka na 5 minut do ciepłej (nie gorącej, bo popękają!) wody.

Zbyt długie miksowanie

Wielkim dobrodziejstwem naszych czasów są roboty kuchenne, które mogą za nas ubić białka jajek, wymieszać dokładnie ciasto, a do tego zrobić polewę. Możemy wsypać produkty do robota, włączyć go i zająć się innymi rzeczami... To prawda, należy jednak zawsze pilnować czasu miksowania produktów. Zbyt długie, spowoduje aktywację glutenu zawartego w mące, przez co ciasto stanie się twarde.

Zwykły cukier zamiast cukru pudru?

W przepisie jest napisane „użyj cukru pudru", a ty akurat go nie masz. Zastępujesz go więc zwykłym cukrem - to duży błąd!

Cukier puder jest mniej słodki niż zwykły cukier w krysztale. Robiąc ciasto kruche, pół kruche lub ucierane, należy użyć cukru pudru, ponieważ dzięki temu masa stanie się lżejsza.

Przesiewać, czy nie przesiewać?

Jest wielu sceptyków, którzy uważają, że przesiewanie mąki to strata czasu. Jednak taki zabieg jest niezwykle ważny, ponieważ doprowadza do napowietrzenia mąki, przez co ciasto staje się bardziej pulchne.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonką na INTERIA.TV.

Pieczenie ciasta

Dobrze wyrobione i przygotowane ciasto, przełożone do formy powinno być wstawione do nagrzanego piekarnika, przez co będzie mogło swobodnie rosnąć.

Ciasto pęka i opada - co robić?

Ciasto jest w piekarniku i teraz już tylko czekamy, aby się upiekło i ostygło, by móc je w końcu zjeść. Przepięknie rosnąca masa jednak zaczyna pękać. Co wtedy? Pękanie ciasta oznacza, że temperatura pieczenia jest za wysoka. Powierzchnia masy jest mocno upieczona, natomiast spód jest jeszcze surowy i rosnąc powiększa swoją objętość, przez co pęka wierzchnia warstwa. Aby temu zapobiec wystarczy obniżyć temperaturę o 10 - 20 stopni i wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Można również wyłączyć górne grzanie i pozostawić jedynie dolne. Gdy ciasto nie rośnie i zapada się do wewnątrz, problemem najprawdopodobniej jest zbyt niska temperatura. Wówczas wystarczy zwiększyć ją 10 stopni, albo wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Na co zwrócić uwagę, podczas pieczenia ciasta drożdżowego? Kliknij >>

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń