Do góry

Przetwory Przepis na:

ajvar z domowej piwniczki (papryka/bakłażan)

ajvar  z domowej piwniczki (papryka/bakłażan)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 14625

Smarowidło do pieczywa, dodatek do zup, sosów, mięs, dip do warzyw na imprezową przekąskę a nawet sos do pizzy. Przygotowane w sezonie (wrzesień) jest sposobem na tanie zapasy rodem z półwyspu bałkańskiego. Bogata w witaminę C i antyoksydanty pasta z papryki i bakłażanów. Część słoików robię w wersji postnej bez oliwy.

Składniki

  • papryka - 5kg
  • Bakłażan - 2,5 kg
  • Cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryczka chili - 1 szt
  • papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek (deep frying) - 1 łyżka (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie myję. Jeśli nie znam źródła pochodzenia myję je w wodzie z sodą oczyszczoną.

  2. Paprykę kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne.
    Bakłażanom odcinam zielone czapeczki, kroję na połówki.

  3. Warzywa układam na blachy wyłożone folią aluminiową. Robię z folii taką jakby wewnętrzną blaszkę - miseczkę, bo warzywa puszczą dużo soku podczas pieczenia, a soku nie wylewam, tylko razem z warzywami przetwarzam.

    Wkładam do piekarnika na 50-60 minut 190-200 stopni - aż skórka papryki zacznie się przypiekać i miejscami nabierze czarno-brązowego koloru.

    Zanim wyjmę warzywa z piekarnika, zakrywam je folią spożywczą lub aluminiową, żeby zaparowały. Podczas parowania skórka lepiej odstaje od miąższu.

  4. Wyjmuję blachę z warzywami z piekarnika, ale nie zdejmuję folii. Warzywa wyjmuję pojedynczo. Obieram ze skórki i wrzucam do jakiegoś dużego naczynia.

    Obieram paprykę i papryczkę chili ze skórki. Jeszcze ciepłą. Pewnymi ruchami, zaczynając od spieczonego środka.
    Bakłażany oddzielam od skórki łyżką.

    Obieram surową cebulę i czosnek.

  5. Wielki gar na przetwory (mam taki tylko do tego celu) spryskuję rafinowana oliwą z oliwek.
    Cebulę drobno siekam i wrzucam na rozgrzaną oliwę ( w wersji postnej podduszam na wodzie), żeby się zeszkliła. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i intensywnie mieszam. Nic nie może się przypalić, więc wszystko się dzieje na małym ogniu.

  6. Teraz czas na fitness w kuchni zabawę z papryką:) - ćwiczymy mięśnie rąk bardzo szybko siekając paprykę. Uwaga! Będzie brudno i mokro :) Lepiej nie robić tego w najlepszej bluzeczce:)

    Najpierw połówkę upieczonej papryki kroję wzdłuż w wąskie paski. Potem bardzo energicznie siekam w drobniusieńką kosteczkę.
    Bakłażany same się rozwalają, więc to tylko kilka ruchów nożem, żeby poprzecinać włókna.
    Pojedynczo, każdą sztukę siekam i hop do garnka z cebulą i czosnkiem na podgrzanie. Mieszam zawartość od czasu do czasu. A gdzie sól? Wbrew wszelkim tradycyjnym przesłankom, nie dodaję i już.

    W opcji dla leniuszków można przemielić przez maszynkę, ale osobiście nie przepadam za taką papaciają :) wolę czuć kawałki papryki w smarowidle.

  7. Wyparzam słoiczki i nakrętki. Po umyciu wkładam je do piekarnika na 20 min 120 stopni. Dla nas najwygodniejsze są takie małe, 200 ml, bo otwarta pasta może być przechowywana w lodówce kilka dni - max tydzień.

    Nakładam do słoiczków gorący ajvar, dokładnie do sucha wycieram brzeg słoika i nakrętkę. Zakręcam mocno i odwracam słoik do góry dnem. W ten sposób zostawiam słoiki do wystygnięcia.

    Podczas diety warzywno owocowej ajvar świetnie komponuje się z nie-spaghetti z cukinii.

    Zimą przynoszę ajvar z DomowejPiwniczki i posiłek w 5-10 minut gotowy:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń