Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczna pierś z kurczaka

Aromatyczna pierś z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 4909

Aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej panierce, parmezanie i odrobinie czosnku. Prosto i szybko!

Składniki

  • 1 łyżeczka oregano
  • kilka świeżych listków bazylii (może być suszona)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2-3 piersi z kurczaka
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od oczyszczdnia piersi z kurczaka i oszuszenia ich papierowym ręcznikiem. Posypujemy je następnie solą i pieprzem, a także odrobiną oregano.

  2. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Podsmażamy na złoto, pilnując by sie nam nie przypalił. Czosnek odkłądamy na osobny talerzyk.

  3. Piersi z kurczaka obsmażamy na złoto. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Nagrzewamy piekarnik do 200 C.

  4. Oregano, rozmaryn, sól kminek mieszamy. Posypujemy tak przygotowaną mieszanką obsmażone piersi z kurczaka i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Nie przykrywamy naczynia!

  5. Gdy piersi się pieką przygotowujemy drugą część zaprawy do piersi: 2 łyżki oliwy i parmezan, a także podsmażony czosnek mieszamy ze świeżo posiekanymi listkami bazylii. Po 10 minutach pieczenia wyciągamy naczynie i piersi smarujemy przygotowaną zaprawą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, lub do momentu aż mięso będzie miękkie i upieczone.

  6. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń