Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aromatyczny tort kawowo-orzechowy"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22641
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 352
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 266
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22641
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 352
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 266
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść i wyłóż papierem formę o śr. 18 cm.
Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj kolejno jajka, mąkę z przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną w wodzie kawę i likier. Wymieszaj, przełóż do formy.
Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i po 5 minutach wyjmij z formy. Wystudź.
Krem: Zmiksuj masło na biały krem. Dodaj nutellę i kremówkę.
Rozkrój ciasto na trzy placki. Przełóż je kremem. Następnie posmaruj boki i wierzch. Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz kawałkami startej czekolady.
Jeśli chciałabyś użyć prawdziwej kawy, zaparz ją w dzbanku przez papierowy filtr. Będzie miała delikatniejszy smak, dlatego zalej wrzątkiem podwójną jej ilość (4 łyżeczki).Źródło: Olivia