Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Azjatyckie pulpeciki"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 374
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 168
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 374
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 168
Składniki
Obierz cebulę, a dymkę opłucz. Połowę cebuli pokrój drobno. Przekrój na pół dymkę. Białą część dymki pokrój w takie same kawałki, jak czerwoną cebulę, a resztę odłóż. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach do misy.
Dodaj mięso, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kulki o średnicy ok. 5 cm i odłóż na kwadrans. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i usmaż pulpeciki, lekko dociskając.
Oczyść warzywa. Kapustę pekińską i marchewki pokrój w paski, a ogórek i rzodkiewki w plasterki. Z chili usuń nasiona i posiekaj. Posiekaj też szczypior z dymki.
Z sosu sojowego, rybnego, reszty oliwy, octu ryżowego i reszty cukru przygotuj dressing i polej warzywa. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pulpecikami.Źródło: Świat kobiety