Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki keksowe

Babeczki keksowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 7256

Dodano:

Odsłon: 204

Babeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je zjeść. I to nie jedną babeczkę a dwie... nawet trzy - mimo intensywnej słodyczy ściekającego lukru. ;-)

Składniki

  • Babeczki:
  • 100 ml wody
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka L (osobno żółtka i białka)
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej
  • 100g wiśni kandyzowanych
  • ...
  • Lukier:
  • 100g cukru pudru gorąca woda
  • 50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.

  2. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

  3. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.

  4. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń