Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa.

Babka drożdżowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 333

Dodano:

Odsłon: 5857

Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę . Zrobiłam więc w ten sam sposób tę babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15
  • Ciasto właściwe:
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • Dodatkowo :
  • 30 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki kakao
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
    na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
    będzie się kleić .
    Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w
    30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe.
    Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3
    ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na
    podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i
    zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki ,
    które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej
    mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie .
    Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie
    pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń