Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowo-makowo-kokosowa

Babka piaskowo-makowo-kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6720

Dodano:

Odsłon: 2394

Trudno się jej oprzeć, jest wyjątkowo krucha, delikatna. Mix smaków, kokos, migdał i mak. Najlepsza jest z mlekiem lub jogurtem.

Składniki

  • mąka pszenna 160 g
  • mąka kukurydziana 40 g
  • mąka ziemniaczana 200 g
  • margaryna 250 g
  • cukier 220 g
  • 4 jajka
  • suchy mak 60 g
  • wiórki kokosowe 40 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • mleko 85ml
  • olejek migdałowy
  • Lukier: cukier puder
  • mleko, sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając stopniowo jaja, cukier, mąki, mleko. Do utartego ciasta wsypać mak z kokosem. Jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto i wylać do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Piec około 50 minut w 170-180 C.

    Lukier.

    Cukier puder wymieszać z niewielką ilością mleka i soku z cytryny.

    Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować wzorkami z masy cukrowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń