Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z brukselką w wersji mini

Babka ziemniaczana z brukselką w wersji mini

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1671

Dodano:

Odsłon: 207

Mała babka ziemniaczana z dodatkiem wędzonego boczku z niespodzianką w środku - z brukselką. Rewelacyjnie smakuje na ciepło z sosem pieczarkowym, grzybowym lub chrzanowym.

Składniki

  • ziemniaki 60 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • brukselka 10 szt
  • mąka 0,75 szklanki
  • mleko 0,5 szklanki
  • olej 0,25 szklanki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni tak by zrobił się chrypiący i wytopił się tłuszcz.
    Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
    Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Mleko zagotowujemy.
    Do startych ziemniaków dodajemy boczek, cebulę, czosnek, gorące mleko, przesianą mąkę, olej i przyprawy.

  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych i zwiędłych liści, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy.

  3. Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do małej formy keksowej /21x12/. Na masie układamy odsączoną brukselkę.
    Na brukselkę wykładamy resztę masy ziemniaczanej i wyrównujemy wierzch.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 80 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 18 października Z brukselką nigdy nie jadłam, ale i ja spróbuję zrobić. Na pewno jest smaczna. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń