Do góry

Śniadania Przepis na:

bagietki

bagietki

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 513

Dodano: 13.11.2010

Odsłon: 7600

cudownie chrupiące i pięknie pachnące. genialnie prosty przepis

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło i cukier

  2. przelać do miski, dodać wodę (temperatura płynnych składnikow powinna być letnia)

  3. dodać drożdże, sól, szklankę mąki, zmiksować składniki, dodawać powoli pozostałą mąkę. Ciasto wyjdzie rzadkie i lepiące (tak ma być). gdyby było zbyt lepiące dodać jeszcze pół szklanki mąki.

  4. ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

  5. Ostrożnie przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na cztery części, z każdej uformować bagietki (ok 30 -40 cm długości). Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

  6. Na dno piekarnika w naczyniu żaroodpornym położyć kilka kostek lodu (dzieki parze wodnej bagietki będą miały piękną skorkę). Zamist lodu można kilka razy psiknąć wodą ze spryskiwacza, przed włożeniem bagietek do pieca. Bagietki piec przez 10 min w temp 250 st C, potem zmniejszyć temperaturę do 200 st C. i piec kolejne 10 min aż będą rumiane.

  7. przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Bagietki-z-przepisu-Bajaderki.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tota 02 stycznia 2011 wychodza 4 bagietki.
Ale znikaja blyskawicznie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 28 grudnia 2010 Ile wychodzi bagietek z podanej ilości składników? Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 14 listopada 2010 tak, dwie plaskie lyzeczki tych drozdzy w proszku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 14 listopada 2010 Ile jest drożdży 2 łyżeczki ? Takie malutkie opakowanie ?

Pieknie wygląda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 14 listopada 2010 Pięknie wygląda Twoja bagietka :) zjadłabym taką kanapeczkę z dżemem...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń