Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
cudownie chrupiące i pięknie pachnące. genialnie prosty przepis
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 30
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 30
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło i cukier
przelać do miski, dodać wodę (temperatura płynnych składnikow powinna być letnia)
dodać drożdże, sól, szklankę mąki, zmiksować składniki, dodawać powoli pozostałą mąkę. Ciasto wyjdzie rzadkie i lepiące (tak ma być). gdyby było zbyt lepiące dodać jeszcze pół szklanki mąki.
ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Ostrożnie przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na cztery części, z każdej uformować bagietki (ok 30 -40 cm długości). Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
Na dno piekarnika w naczyniu żaroodpornym położyć kilka kostek lodu (dzieki parze wodnej bagietki będą miały piękną skorkę). Zamist lodu można kilka razy psiknąć wodą ze spryskiwacza, przed włożeniem bagietek do pieca. Bagietki piec przez 10 min w temp 250 st C, potem zmniejszyć temperaturę do 200 st C. i piec kolejne 10 min aż będą rumiane.
przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Bagietki-z-przepisu-Bajaderki.html