Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Autor: FitSweet

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 400

Dodano: 01.06.2017

Odsłon: 5179

Lekka, atrakcyjnie wyglądajaca propozcja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
  • 6 pomidorków papryczkowych lub innych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 całe cebulki dymki
  • 0,5 papryczki chili
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz świeżo mielony
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 30 g sera Camembert
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić skórki), natrzeć czosnkiem przeciśnietym przez praskę i piec rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 0,5 cm brzegów bakłażana.

    2) Na patelni z rozgrzanym olejem deliatnie podsmażyć posiekaną dymkę, dodać umyte, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki oraz posiekana papryczkę chili bez nasion i chwilkę smażyć.

    3) Następnie dodać posiekany miąższ z bakłażana, doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę.

    4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić.

    5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki ser.

    6) Całość piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    7) Faszerowany bakłażan podawać posypany natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń