Do góry

Przekąski Przepis na:

Baklazan po afgansku

Baklazan po afgansku

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 313

Dodano:

Odsłon: 7488

pyszne i szybkie do zrobienia... moze zastapic danie glowne ale takze mozna podc jako dodatego do niego... dla milosnikow warzywek :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jest kilka opcji… ja wybieram najszybsza ;) – pokroic oberzyny w nie za grobe plasterki. Mozna je obrac ze skorki. druga opcja kazdy plasterek posolic I osdtawic na 30 min, oplukac dokladnie. Albo do osolonej wody powkaldac plasterki baklazana na 30 min.

  2. w rondlu na oleju podsmazyc cebula I czosnek (ja kroje w drobna kostke). Dodac 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego I poddusic ok 5 min. dodac baklazana I przyprwy, zalac szkalnka wrzatku (w zaleznosci ile nam wyszlo, mozna dodac wiecej wody)

  3. gotowac okolo 15 min az baklazan bedzie miekki na sporym polmisku rozlozyc warstwe jogurtu I na to baklazana (cieplego). Posypac poszatkowana kolendra.

  4. ** orginalna wersja przewiduje, ze kazdy plasterek smazy sie w oleju z obu stron na brazowo zanim doda sie do cebuli.. Baklazan “pije” bardzo duzo oleju, wiec danie jest tluste choc pyszne… mozna takze podrumienic lekko baklazana na patelni teflonowej ale szczerze taki sam smak jak bez…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewela1212 16 lutego 2011 musi byc pyszne. jak parcowalam w hinduskiej restauracji to dania z baklazanem najbardziej mi smakowaly. musze to zrobic

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 15 lutego 2011 Wyglada dziwnie...chyba wole grilowanego w plastrach...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń