Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec (bez pieczenia)

Bananowiec (bez pieczenia)

Autor: Poprostupycha-Asia

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 238

Dodano: 17.06.2017

Odsłon: 9398

Nie ma to jak ciasto mocno owocowe bez pieczenia w takie ciepłe dni jak teraz. Polecam Wam pyszny bananowiec z winogronowym akcentem na jego wierzchu. Jest niesamowicie smaczne i banalnie proste.

Składniki

  • Masa bananowa:
  • 700g gęstego jogurtu bananowego
  • 3 średnie banany
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
  • Galaretka:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 600g zielonych winogron
  • większa paczka herbatników typu petitki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.

    Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).

    Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.

  2. Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na wypestkowane zielone winogrona. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń