Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z botwinką

Barszcz czerwony z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11091

Dodano:

Odsłon: 995

Barszcz czerwony z botwinką na gorąco polecam szczególnie w chłodniejsze dni lata, rewelacyjnie smakuje też na zimno.

Składniki

  • 1 duży pęczek młodych buraków ćwikłowych z liśćmi
  • 2 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 małe udka z kurczaka
  • 1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża łyżka przyprawy do zup
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka octu
  • pieprz i sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki i marchewki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka dodając poszatkowane liście i łodygi od buraczków, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielski, kostki rosołowe i przyprawę do zup.

  2. Wszystko zalewamy woda i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z zupy, przestudzamy , obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki wrzucając z powrotem do zupy razem z natka pietruszki, koperkiem i octem. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do barszczu dodajemy spienioną śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą w razie konieczności. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń