Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek bakaliowy prosty w wykonaniu z dodatkiem ulubionych bakalii. Wykładamy na wafel, przykrywamy drugim waflem i pieczemy. Poza okresem wielkanocnym wspaniały pomysł na wykorzystanie białek.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 66
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 48
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 66
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 48
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać. Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek. Pokroić na kwadraty i podawać. Smacznego .