Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt piernikowy

Biszkopt piernikowy

Autor: Swiat_i_ludzie

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13218

Dodano: 24.05.2008

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt piernikowy"

Składniki

  • Na biszkopt: 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag cukru pudru
  • 100 ml mleka. Ponadto: 300 ml mocnej słodkiej herbaty
  • 100 ml rumu
  • polewa czekoladowa
  • czekoladowe ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz olej.

  2. Na koniec powoli wsyp suche , mieszając ciasto łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż, aby otrzymać 3 blaty.

  3. Do rondelka wlej mleko, dodaj połamaną czekoladę. Mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Do miękkiego masła wsyp cukier, utrzyj mikserem na biały, puszysty krem. Dodaj przestudzoną czekoladę, wymieszaj. Krem wstaw na ok. 10 min do lodówki, by stężał.

  4. Pierwszy i drugi blat ciasta nasącz herbatą wymieszaną z rumem i posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim, przykryj ostatnim blatem ciasta. Wierzch polej rozpuszczoną polewą i udekoruj ozdobami.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń