Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt piernikowy"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 363
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 363
Składniki
Przygotuj biszkopt. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz olej.
Na koniec powoli wsyp suche , mieszając ciasto łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż, aby otrzymać 3 blaty.
Do rondelka wlej mleko, dodaj połamaną czekoladę. Mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Do miękkiego masła wsyp cukier, utrzyj mikserem na biały, puszysty krem. Dodaj przestudzoną czekoladę, wymieszaj. Krem wstaw na ok. 10 min do lodówki, by stężał.
Pierwszy i drugi blat ciasta nasącz herbatą wymieszaną z rumem i posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim, przykryj ostatnim blatem ciasta. Wierzch polej rozpuszczoną polewą i udekoruj ozdobami.Źródło: Świat i Ludzie