Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt przepis podstawowy

Biszkopt przepis podstawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6728

Dodano:

Odsłon: 11394

Prawdziwy polski biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu. Najlepszy przepis od kilkudziesięciu lat.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • ew. 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt na tortownicę 20-22 cm.
    Spód tortownicy lekko smaruję margaryną i wykładam krążkiem papieru do pieczenia. Boki zostawiam bez smarowania.

    Całe jajka ubijam z cukrem do białości. Trwa to kilkanaście minut.

    Piekarnik nastawiam na 170 C.

    Do dobrze ubitych jajek po łyżce dodaję przesianą mąkę. Teraz już nie używam robota.

    Gotowe ciasto przekładam do tortownicy i piekę 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 C, lub zmniejszyć do 160 C.

    W połowie ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier, obracamy i studzimy.

    Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i przekładać masą następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń