Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa Krówka

Biszkoptowa Krówka

Autor: Antoni50

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 24.08.2010

Odsłon: 2227

Pyszne, Kruche

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 7
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
  • Poncz:
  • kawa rozpuszczalna, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • woda, 1/2 szklanki
  • Masa Krówka:
  • Krówki firmy "Recipe", 65 dag
  • 20 dag Margaryny "Na Cały Dzień", 20 dag
  • Masa Czekoladowo-Orzechowa:
  • Czekolada "Katy" Gorzka, 1 tabliczka
  • Mleko "Uian", 9 Łyżek
  • Orzechy Ziemne Prażone Bez Soli "Circuss", 1 szklanka
  • Wódka "Arctica", 1 łyżka
  • Biała Polewa:
  • Biała Czekolada "Recipe", 1 tabliczka
  • Mleko "Pilos", 4 Łyżki
  • Princessa, 5 części
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatne wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm, wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części.

  2. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier i rozwałkować szklankę z całą zawartością. Zalać gorącą wodą, wymieszać i obsączyć dwie śliwki.

  3. Cukierki Krówki pokroić w plasterki. Masło roztopić, dodać cukierki i razem podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Ciepłą masę wylać na nasączoną ponczem jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć ponczem.

  4. Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Orzechy włoskie obrać i pokroić. Do letniej roztopionej czekolady dodać orzechy włoskie i wódkę. Wymieszać, wylać na wierzch biszkoptu i rozsmarować.

  5. Białą princessę połamać na kawałki i podzielić na 5 osób, przełożyć do małego garnka i dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż polewa się połączy. Ostudzoną polewą polać biszkoptową krówkę. Włożyć do lodówki na około 4 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchareczki 25 sierpnia 2010 Wygląda na drogie ale spróbujemy zrobić ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń