Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe jagodowo-porzeczkowe

Biszkoptowe jagodowo-porzeczkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6775

Dodano:

Odsłon: 999

Ciasto letnie na biszkopcie. Ciasto z kremem jagodowym i galaretką porzeczkową. Ciasto wyszło winne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT: -5 jajek -150 g.cukru
  • -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -50 g.kolorowej posypki dekoracyjnej -2 łyżki oleju
  • DO POSMAROWANIA: -150 ml.gęstej frużeliny z jagód
  • KREM JAGODOWY: -1 l. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -150 ml. frużeliny jagodowej
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GALARETKA PORZECZKOWA:
  • -2 galaretki czerwone -3 szklanki wody
  • -500 ml. musu z czerwonej porzeczki -opcjonalnie cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką.Na koniec wmieszać posypkę i olej. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. Biszkopt w blaszce posmarować frużeliną.(moja domowa, przetarta przez sitko)

  3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, fixem i frużeliną.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopt i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.

  4. galaretka-Szybciej przygotować mus z porzeczki.Oczyszczoną porzeczkę, rozgotować z odrobiną wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez sito. Jak komuś nie przeszkadzają pestki to nie musi przecierać.Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Dodać mus z porzeczki, wymieszać i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na krem jagodowy i schłodzić w lodówce. Można udekorować drażetkami cukrowymi Malinkami, albo rozetkami z bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń