Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczna rolada jabłkowa

Błyskawiczna rolada jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1137

Dodano:

Odsłon: 4000

Niesamowicie mięciutka, aromatyczna rolada z papierówkami i dżemem brzoskwiniowym własnej roboty. Dużym plusem jest to, że wszystko pieczemy razem, czyli prosto, smacznie i szybko:)

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg papierówek
  • dżem brzoskiwniowy 5-6 łyżek
  • cynamon
  • cukier puder
  • łyzka masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papierówki obrać, pokroić na plasterki, obsypać cynamonem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cieniutko masłem, rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka, gdzieniegdzie położyć po troszeczku dżemu brzoskwiniowego.

    Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać 2 łyżki oleju, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Na koniec dodać ubite na pianę białka i delikatnie połączyć już tylko szpatułką. Tak powstałą masę wylać na blachę z jabłkami.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 20-25 minut ( cały czas sprawdzałam czy się nie spieka). Wyjąć, przykryć lnianą ściereczką i szybko obrócić "do góry nogami". Zdjąć papier do pieczenia i delikatnie zrolować roladę jabłkami do środka. Posypać cukrem pudrem.

    To moja pierwsza rolada, więc tym bardziej jestem dumna, że nic się nie rozpadło :) A dodatkowo zajęło mniej czasu niż niejedno ciasto. Bardzo polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń